Magyar Falu Program

2021.01.09. 07:00

Támogatásból épülhet meg a minibölcsőde Nagyivánon

A koronavírus-járvány ellenére sem állt meg az élet 2020-ban Nagyivánon. Ugyan sokan megbetegedtek a településen is, tragédia szerencsére nem történt. Sok munka akadt a különféle projektekkel, de jó hír, hogy 2021-re is jut belőlük bőven.

Ujvári László

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Új piactér, hűtőház és bölcsőde – csak néhány a megvalósult vagy küszöbön álló beruházásokból.

– Ha mindenképp szavakba kell önteni, azt mondanám, hogy vegyesen alakult a tavalyi év, de jó hír, hogy támogatást nyert a minibölcsődés pályázatunk – foglalta össze a tavalyi év főbb történéseit Bári Ágnes.

– Nyolcfős minibölcsődét hozunk létre a Fő úton található régi rendőri szolgálati lakás helyén – újságolta örömmel a településvezető.

Nemrég ért véget a közbeszerzési eljárás, százhúszmillió forintból valósulhat meg idén a hiánypótló beruházás. Közben véget értek a Vidékfejlesztési Program támogatását élvező fejlesztések, egy új piactér és egy hűtőház épült. Az ötvenmillió forintos bekerülési költségből negyvennégy támogatás, a többi önerő volt.

Nagyivánon is a Magyar Falu Program volt a 2020-as esztendő egyik meghatározó motívuma. Az elnyert támogatásokból például a közterületek karbantartására alkalmas eszközöket vásároltak, egy nagy teljesítményű ágaprítót, valamint egy kistraktorra szerelhető sószórót.

– Tavasszal az Arany János, Bem apó, Jókai, József Attila, Petőfi és Zrínyi utak estek át részleges felújításon. A lakosok már régóta sürgették a javítást – húzta alá Bári Ágnes. Hozzátette: új burkolatot kapott a művelődési ház nagyterme, és új eszközöket is vásároltak.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően tavaly több fejlesztés is megvalósult a településen – mondja Bári Ágnes polgármester
Fotó: Ujvári László

A Magyar Falu Program őszi körében újabb forrásokat nyertek, melyek megvalósítása az idei évre marad. Kilencmillióból új tetőt és belső nyílászárókat kaphat az óvoda. Ugyanennyit fordíthatnak a községháza részleges felújítására is, nyílászárócserét, eszközbeszerzést, valamint az irodák felújítását tervezik. A temetőben új urnafalat építünk majd, jelezte a településvezető.

A koronavírus-járvány alapvetően határozta meg a mindennapokat, a tavaszi hullám kevésbé, az őszi annál súlyosabban érintette a községet.

– Novemberben az országos átlaghoz képest magas volt a lakosságarányos fertőzöttség. Például az óvoda minden pedagógusa elkapta a koronavírust – idézte fel a történteket a polgármester.

– Egy időre a szociális konyhát is be kellett zárni megbetegedések miatt. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Ábrahám Tamásnak, amiért gyorsan és rugalmasan sikerült áthidalni a problémát – hangsúlyozta.

Körülbelül hárommillió forinttal terhelte a koronavírus a települési költségvetést. Ősszel például sikerült maszkokat eljuttatni minden háztartásba, karácsony előtt pedig százhuszonnyolc háztartásba kerülhetett szociális tűzifa.

Kellemes kifutása volt az évnek, hogy karácsonyra minden háztartásba ajándékcsomagot tudott eljuttatni a helyhatóság. A csomagban olyan környékbeli termékek is helyet kaptak, mint a tiszaörsi tészta, a tiszaigari méz vagy üdítő.

Az állások egy részét nagyon nehéz betölteni

– Az önkormányzat anyagi helyzete stabil maradt, lehetett volna rosszabb évünk is, szerencsére a fejlesztéseket Nagyivánon nem akadályozta a járványhelyzet. A település legnagyobb problémáját továbbra is a szakképzett munkaerő hiánya jelenti. Egyes munkakörök betöltése rendkívül nehézkes – jegyezte meg Bári Ágnes polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában