JÁSZKUNSÁG

2021.01.30. 07:00

Van idő bejelenteni a kertünkben lévő kutat

Már többször változott az ásott és fúrt kutak engedélyeztetési határideje. A vízgazdálkodási törvény tavalyi módosításával egészen 2023 végéig tolódott ki a bejelentési kötelezettség. Az ingatlantulajdonosoknak a fennmaradást és a megszüntetést is kérvényezni kell. Nagy a dilemma, hiszen a telkükön lévő kút paramétereit sokan nem ismerik pontosan, a felméretés pedig több tízezer forintba kerülhet.

P. Pusztai Nóra

A rákócziújfalui Fenyves György is fúrt kutat használ

Fotó: Nagy Balázs

Ismét meghosszabbították az ásott és fúrt kutak engedélyezési határidejét. A tavaly módosított vízgazdálkodási törvény értelmében, 2023. december 31-ig kell kérelmezni a vízkivételt biztosító létesítmény fennmaradását vagy megszüntetését. Amennyiben a tulajdonos határidőig nem kérelmezi az eljárást, úgy vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

Jász-Nagykun-Szolnok megye kisebb településein szinte minden portán van egy öntözést segítő kút, ami a locsolás mellett az állatok itatását is biztosítja. Ha ötszáz köbméternél kevesebb vizet használnak fel, akkor engedélyeztetése jegyzői hatáskörbe tartozik. A tulajdonosok viszont sokszor már meglévő kúttal együtt vásárolták az ingatlant, így annak még a mélységét sem ismerik.

– Még 2018-ban, amikor először felmerült ez az eljárás, meglehetősen nagy felbolydulást okozott, aztán a határidő hosszabbítását tartalmazó törvénymódosítás csillapított a kedélyeken – válaszolta megkeresésünkre Hegedűs László, Rákócziújfalu jegyzője.

– Leginkább azt jelezték problémaként, ha a kút paraméterei nem ismertek, akkor a felméretése és a dokumentációs terv elkészítése akár ötvenezer forint is lehet. A lakosoknak ez sok pénz. Most még nagy a csend. A határidő közeledtével, ha lehetőségünk van szóban, de írásban mindenképpen tájékoztatjuk a lakosságot, addig is igyekszünk folyamatosan eljuttatni hozzájuk az információkat – tette hozzá a jegyző.

Az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, az esetleg szükséges dokumentáció költsége viszont a kérelmezőt terheli. Korábban minden településen meghatározták a talajvízszint mélységét, elég volt odáig lefúrni.

– Rákócziújfalu esetében huszonnyolc méterről volt szó. A jelenlegi szabályozás szerint általánosították ezt az értéket, és ha ötven-nyolcvan méter mélyről jön a víz, akkor is megfelel a jogszabályoknak, de ezzel az eredeti célt már nem érik el tökéletesen, hiszen éppen a vízbázis védelme lenne a lényeg – fogalmazott.

A rákócziújfalui Fenyves György is fúrt kutat használ
Fotó: Nagy Balázs

A törvény célja, hogy a felszín alatti vízkészlet alakulását nyomon tudják követni, emellett szabályosan történjen a kitermelés.

– Várhatóan a megszüntetésnek is lesznek költségei, nem lehet csak úgy egyszerűen betömni, hiszen a nem megfelelő tömedékelés kárt okozhat a vízbázisban – összegezte Hegedűs László.

– A fúrt és ásott kutak bejelentése azért szükséges, hogy később ne kelljen több száz ezer forintnyi vízgazdálkodási bírságot fizetni – hangsúlyozta Török István, Cibakháza jegyzője, aki hozzátette, próbálják segíteni az eligazodást, így a település honlapján tájékoztatják a lakosságot, a szükséges nyomtatvány is ott elérhető.

Más szabály vonatkozik az agráriumra

A január elsején hatályba lépett jogszabály alapján az Agrárminisztérium kútamnesztiát hirdetett a korábban engedély nélkül létesített mezőgazdasági öntözési célú kutakra, egyszerűsítették az eljárást is. Fontos, hogy az egyéb, nemcsak az első vízzáró réteget érintő kutak létesítése és üzemeltetése továbbra is vízjogi engedélyhez kötött.

A jogszabályi változás alapján a mezőgazdasági öntözési célú, felszín alatti vízkivételt biztosító létesítményekkel kapcsolatos vízügyi és -védelmi hatósági, szakhatósági hatáskört, országos illetékességgel a Nemzeti Földügyi Központ látja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában