szolnok / videóval

2021.02.18. 17:05

A biztonságiak diszpécsere kezdte meg az asszony újraélesztést

A diszpécser lélekjelenlétének és segíteni akarásának köszönheti életét az a 60 év körüli nő, aki szerdán esett össze egy szolnoki bevásárlóközpontban.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mint arról korábban beszámoltunk, az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint ismeretleneknek köszönheti életét az a hatvan év körüli nő, aki egy bevásárlóközpontban esett össze szerdán Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A bejegyzésben leírtak szerint a nő segítségére siető vásárlók értesítették a mentőket, majd a mentésirányító instrukciói alapján megvizsgálták az asszonyt, aki nem lélegzett.

Azonnal cselekedtek, megkezdték az újraélesztést, amit a perceken belül kiérkező mentők folytattak.

A mentők több mint egy órán keresztül küzdöttek a nő életéért, ami végül sikerre vezetett. Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően, a mentők stabil állapotban szállíthatták kórházba az asszonyt.

Kardos József megyei vezető mentőtiszttől megtudtuk, hogy az eset az autóbuszállomásnak helyet adó bevásárlóközpontban történt.

Kovács Gábor, a bevásárlóközpont biztonsági szolgálatának egyik diszpécsere épp szolgálatban volt, amikor az eset történt. Mint megtudtuk, az Országos Mentőszolgálat tájékoztatásával ellentétben nem a vásárlók élesztették újra a nőt, hanem a biztonsági szolgálat munkatársai.

– Mivel emberéletről van szó, nem számít, hogy ki segít. Az a lényeg, hogy valaki megpróbálta

– hangsúlyozta Kovács Gábor, aki hírportálunknak elmesélte, hogy a nő az oldalsó bejáraton lépett be a bevásárlóközpontban, és körülbelül öt méter után, a patika előtt nekidőlt az üvegnek, majd összeesett.

– A patika dolgozói megkeresték a biztonsági őrt, és ő értesített minket, diszpécsereket – idézte fel hírportálunknak a szerdán történteket Kovács Gábor.

– Nekünk 84 kamera felvételét kell figyelnünk, így ott nem láthattuk, hogy mi történt. A biztonsági őr hívta a mentőket, a velem szolgálatot teljesítő diszpécser kollégám pedig azonnal felment az aulába és szívmasszázzsal megkezdte a nő újraélesztését a mentőszolgálat diszpécserének utasításait követve. A mentők pillanatok alatt megérkeztek, és folytatták az újraélesztést, mi pedig lezártuk a területet, ahol a nő feküdt, és próbáltuk a vásárlókat más irányba terelni, mert ha tehették volna, a betegen és a mentőkön is keresztülmentek volna. Háromszor élesztették újra a nőt, és végül gyenge szívhanggal szállították kórházba. Nem tudom, hogy azóta mi lehet vele, de remélem, hogy jól van – mondta el Kovács Gábor.

Azonnal kell cselekedni

Az ismert adatok szerint Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat – írja honlapján az Országos Mentőszolgálat. Hozzáteszik: a mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esély az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent.

A mentők korábban Csuja Imre főszereplésével készült videóban mutatták meg, hogyan lehet csak a mellkas nyomásával, levegőbefújás nélkül is lehet életet menteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában