Emlékoszlop

2021.02.12. 07:00

A rendszerváltásra emlékeztek Cegléden

Különleges köztéri installációt állítottak ki a napokban a városháza közelében. A több méteres „emlékoszlopon” a rendszerváltás országos és helyi vonatkozásairól olvashatnak az érdeklődők.

Hartai Gergely

Korabeli plakátokon elevenedik meg a múlt

Fotó: Hartai Gergely

Pogrányi Lovas Miklós, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kutatója a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón kiemelte, 1989-ben forradalom ment végbe Közép-Európában. Lengyelországban, Csehszlovákiában és Magyarországon mindez békés eszközökkel zajlott le.

– Hazánkban több tízezres tömegdemonstrációk előzték meg a szocialista diktatúra összeomlását. Néhány hónappal később Ceaușescu életével fizetett, és széthullott a szocializmus Romániában is. A harminc éve szabadon emlékév célja, hogy emlékeztesse a közvéleményt arra, hogy ami Közép-Európában történt, az egyedülálló esemény – tette hozzá.

Korabeli plakátokon elevenedik meg a múlt
Fotó: Hartai Gergely

Az oszlopon egyebek mellett a taxisblokád hátteréről, az első szabad választásokról, de Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársainak újratemetéséről is olvashatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában