Túrkeve

2021.02.03. 14:00

Az állatvédők segítségével mentették ki az aknába esett kutyust

A helyi tűzoltók gyors cselekvésének köszönhetően épségben szabadult ki alkalmi fogságából egy aknába esett kutyakölyök Túrkevén. A tűzoltók a városi állatvédő egyesület segítségével szabadították ki a kis állatot, mely szerencsére, gazdája nagy örömére, épségben megúszta a kalandot.

Rimóczi Ágnes

Pabar György tűzoltó és Sörös Tibor parancsnok a kutyamentésről mesélnek.

Fotó: Mészáros János

– Meglehetősen mozgalmasak voltak az elmúlt hetek, akciódúsan indult az idei év. Kedden is „akcióban” voltunk, éppen a szociális szolgáltató munkatársait segítettük, hogy bejussanak egy idős bácsi lakásába, amikor érkezett a jelzés, hogy egy pici kutya beesett egy, családi ház mellett lévő aknába – kezdte a történetet Sörös Tibor.

Fotó: Túrkeve ÖTE

– Természetesen azonnal indultunk is a helyszínre, a Kenyérmezei utcába kellett mennünk – folytatta a Túrkevei Mentő és Tűzoltó Egyesület parancsnoka.

A tűzoltók a helyszínen azzal szembesültek, hogy egy nagyjából három négyzetméter alapterületű, egy méter mély használaton kívüli emésztőaknába esett bele egy néhány hetes kiskutya. A mentést nehezítette, hogy nagyon kis átmérőjű volt a nyílás, melyen keresztül ki lehetett venni az állatot.

– Felmértük a helyzetet, láttuk, hogy ott van a kutyus az akna mélyén, próbáltuk kivenni, de sajnos a mi eszközeinkkel nem jártunk sikerrel. Annyira szűk, nagyjából huszonöt centiméter lehetett az aknanyílás, hogy azon sajnos nem tudtuk kiemelni az állatot – meséli Sörös Tibor. A „mentőcsapat” szerencsére tudta, hogyan lehet sikeres az akció, amihez segítséget kértek a helyi állatvédő egyesülettől.

– Többször dolgoztunk már együtt, nagyon jó kapcsolatot ápolunk az állatvédőkkel, ezért hozzájuk fordultunk.

– Egy speciális kutyabefogó hurkot kértünk tőlük, amivel sikerült is kiemelni a kis jószágot. Sötét volt az akna, az alján a pici kutya, de szerencsére a nyakára tudtuk illeszteni a hurkot és Pabar György bajtársammal kivettük a hat hetes kis négylábút. Szerencsére épségben tudtuk átadni a gazdának – mondta a tűzoltóparancsnok.

Pabar György tűzoltó és Sörös Tibor parancsnok a kutyamentésről mesélnek
Fotó: Mészáros János

A pórul járt állat testvéreivel és anyjával a szóban forgó családi udvaron, kertben él. A használaton kívüli akna közvetlenül a ház mellett van, valószínűleg az állatok, ahogy ott játszadoztak, elmozdíthatták az aknanyílás fedelét, és így eshetett be a kutyus.

– Szerencsére jó véget ért ez a kaland. A kutyus épségben megúszta, mi lefedtük az akna nyílását is. Hálásan köszönjük a segítséget a Remény Rabjai Állatvédő Egyesületnek, gyorsan reagáltak, számíthattunk rájuk – hangsúlyozta végül Sörös Tibor.

Szeretnének adni egy speciális eszközt a tűzoltóknak

A túrkevei Remény Rabjai Állatvédő Egyesület többször vett már részt közös akcióban a helyi tűzoltósággal.

– Nem egyszer, nem kétszer segítettek már a tűzoltók állatmentésben. De hasonlóan mindig számíthatunk a helyi rendőrség munkatársaira is. Jó tudni, hogy így viszonyulnak hozzánk és az állatokhoz, azonnal jönnek, ha bármi baj van – fejezte ki háláját Radics Györgyi. A helyi állatvédő egyesület elnöke a minapi esetre is utalt, amikor a tűzoltóság munkatársai azonnal indultak menteni az aknába esett kis kutyust.

– Amikor hívtak, természetesen azonnal rendelkezésükre bocsájtottuk a speciális eszközt, amivel szerencsére sikerrel jártak, ki tudták emelni a kutyust. Ez az eset megerősített minket azzal a tervünkkel kapcsolatban, hogy beszerzünk egy ilyen kutyabefogó hurkot, amit a tűzoltóságnak adományozunk majd. Bármikor előfordulhat, hogy olyan helyre riasztják őket, ahol kutyákat kell befogni. Ha éppen nem vagyunk elérhetőek, nem érünk oda időben, akkor ők el tudják végezni ezeket a feladatokat is – tette hozzá Radics Györgyi bízva a további sikeres együttműködésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában