Letűnt kultúrák

2021.02.17. 11:30

Gondűző cédulákat tűzhetnek a kiszebábra Kunszentmártonban

Még a kilencvenes évek elején született meg a télbúcsúztató ötlete, abban az időben ugyanis minden az ősi gyökerek, hagyományok felélesztése, újraélése felé terelte a világot.

P. Pusztai Nóra

A rajziskolás diákok készítették az alkotást

Forrás: Beküldött fotó

– Az alapokat Tóthné Gácsi Anna dolgozta ki. Minden évben a rajziskolás diákok és tanárok mutatják be a szülőknek és érdeklődőknek az egy-egy téma köré készült jelmezeiket. Kézműves-foglalkozások és farsangi bemutatók követik egymást. A szokásos fergeteges felvonulás viszont idén elmarad, de a hagyományt nem szerettük volna elengedni – mondta Mihályi Tamás, a Szabó Gyula Művelődési Központ munkatársa.

A rajziskolás diákok készítették az alkotást
Fotó: Beküldött fotó
A város főterén álló kiszebáb
Fotó: Beküldött fotó

Csak az online forma megvalósítása jöhetett szóba, így ovis jelmezversenyt, iskolás farsangi maszk- és jelmezpályázatot hirdettek Kunszentmártonban. A művészeti iskolások, pedagógusaik – Molnár Adrienn és Séra Katalin – segítségével készítették el az embernagyságú városi kiszebábot.

– A rajziskola éves tematikája a Letűnt kultúrák címet kapta, ezt a témát felhasználva az indiánok világából merítették a báb kinézetének ötletét a diákok.

Igazi összefogással, az újrahasznosítás jegyében egy sasfigura készült, a megformázott állat totemként szerepelt az amerikai indiánkultúrában. A kialakításához többek között fát, kartont, szalmát és tollakat is használtak a gyerekek. A fácántoll díszeket a helyi vadásztársaság ajánlotta fel – részletezte Mihályi Tamás.

A Kunszentmárton főterére kihelyezett bábra a lakosság is rátűzheti gondűző céduláit. Az alapfokú művészeti iskola segítségével online műsor készül, melynek fő eleme a télűzés jelképének elégetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában