Beruházás

2021.02.11. 11:30

Idén elkezdődhet Tiszaigar új községházának építése

Csendesen telt az elmúlt időszak a térség egyik legkisebb településén. Nehéz esztendő van Tiszaigar háta mögött, ráadásul a jelenlegi bizonytalanság sem segíti az idei tervezést. Két nagy beruházás előtt áll a falu: új községháza és hiánypótló hűtőház épülhet hamarosan.

Ujvári László

Szilágyi László polgármester szerint jelenleg még nagy bizonytalanság övezi a helyi rendezvények megtartásának lehetőségét, így ők is kivárnak, és bíznak a legjobbakban

Fotó: Ujvári László

Több olyan fejlesztés előkészítése zajlik a községben, melyek meghatározzák 2021-et.

– Nagy reményekkel kezdtük a tavalyi évet, minden adott volt ahhoz, hogy a beruházások rendben menjenek, aztán március környékén minden megállt. A védekezésről szólt a tavalyi esztendő, igyekeztünk óvni a helyi közösséget, ami jelentős költségeket emésztett fel – tekintett vissza Szilágyi László polgármester.

Szilágyi László polgármester szerint jelenleg még nagy bizonytalanság övezi a helyi rendezvények megtartásának lehetőségét, így ők is kivárnak, és bíznak a legjobbakban
Fotó: Ujvári László

– A falunap a járvány miatt elmaradt, reméljük, hogy idén már meg tudjuk tartani – tette hozzá a településvezető.

Jelenleg még bizonytalanság övezi a rendezvények megtartásának lehetőségét, így Tiszaigaron is kivárnak, és bíznak a legjobbakban. Öröm az ürömben, hogy addig is bőven akad munka, hiszen előkészítés alatt áll számos kisebb-nagyobb fejlesztés.

Hárommillió forintból új urnafalat építenek a temetőben, így hosszú távon is biztosított lesz a méltó, mégis reális áron elérhető közszolgáltatás a helyieknek.

– A Magyar Falu Program keretében sikerült megvásárolni egy ingatlant, melyben terveink szerint tájházat fogunk kialakítani, illetve elég nagy kerttel rendelkezik ahhoz, hogy egy tankertet hozzunk ott létre – bocsátotta előre.

– Régen ez bevett szokás volt, de mára vidéken is a díszkert váltotta fel a haszonkertet. Így azonban az iskolásoknak lehetőségük nyílna megismerni a háztáji kertészkedés mibenlétét – részletezte.

Hajdanán sok egyedülálló ötlet bontakozott ki a települési közmunkaprogramban, melyre méltán lehet büszke a falu. Elég csak a mézre vagy a szikvízre gondolni, melyek azóta szövetkezeti keretek között működnek. Bár közmunkaprogram még van Tiszaigaron, azonban ez többnyire már csak a közterületek karbantartására, valamint a mezőgazdasági alprogramra korlátozódik.

– A közmunkaprogram elérte azt a célját, hogy az emberek visszatérjenek általa az elsődleges munkaerőpiacra. Eleinte százhúsznál is többen dolgoztak a programban, ez mára huszonöt főre csökkent. Az alapvető infrastruktúra most is megvan, de embert már alig találunk az egyes feladatokra.

A méhészet és a szikvízüzem is megérezte a járvány okozta válságot. Bezártak az éttermek, melyek felvásárolták a helyi termékeket, így a pályázatban vállalt nyolc munkás bérének kitermelése, az üzemek működtetése komoly fejtörést okoz.

Több éve húzódó történet, hogy épül-e új községháza a településen. Évekkel ezelőtt vetődött fel az új hivatal építésének ötlete, miután kiderült, hogy a jelenlegi felújítása már nem költséghatékony. Hosszú utat jártak be – tervezés, adminisztráció, telekviszonyok rendezése –, míg eljutottak odáig, hogy a közelmúltban megtörtént a munkaterület átadása, és hamarosan kezdetét veszi az építkezés.

– Nyolcvannyolcmillió forintból készül majd el egy földszintes elrendezésű hivatalépület, melyet úgy tervezünk, hogy szükség esetén egyéb funkciók betöltésére is alkalmas legyen – magyarázta Szi­lágyi László. Hasonló értékben hamarosan egy hűtőház is megépül Tiszaigaron, jelenleg a közbeszerzés szakaszában járnak. Ezzel egy csapásra megoldódna a közmunkaprogramban megtermelt zöldségek tárolásának a kérdése, valamint a helyi őstermelők tárolási problémája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában