Jászkunság

2021.02.24. 20:00

Ne csak az adatainkat, magunkat is védjük az interneten!

Az internethasználat mindennapjaink részévé vált, a mostani időszakban pedig a korábbinál is hangsúlyosabb szerepet tölt be életünkben, melynek jelentős része az online térbe tevődött át. A világháló azonban a számtalan előny mellett veszélyforrást is jelent, ha nem vagyunk eléggé felkészültek. Éppen emiatt hozták létre a biztonságos internet napját, melyet a közelmúltban rendeztek meg világszerte. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ebből az alkalomból négyrészes bűnmegelőzési ajánlást fogalmazott meg.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A közösségi média előnyös lehet, ha az ember felelősségteljesen, kellő óvatossággal használja. Fontos azonban, hogy mind a szülők, mind pedig a gyerekek tisztában legyenek a különböző veszélyekkel – hangsúlyozta Mári Ilona megyei rendőrségi sajtószóvivő.

Hozzátette: a legfontosabb szabály, hogy kellően érett, felkészített korosztály használja a számítógépet, különösen az online felületeket. A szülők feladata és egyben felelőssége, hogy nyomon kövessék a gyermekük által látogatott tartalmakat, és azt lehetőség szerint, a kifejezetten ezt a célt szolgáló szűrőprogramokkal, alkalmazásokkal kontrollálják.

– A gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ahogyan az utcán, úgy az interneten sem mindenki az, akinek mondja magát, vagy akinek látszik – fejtette ki Mári Ilona.

A szülők feladata, hogy nyomon kövessék a gyermekük által látogatott internetes tartalmakat
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

– A virtuális világban köttetett barátságok gyakran nem állnak közel a valósághoz, és valódi, személyes kapcsolat nélkül sohasem lehetünk biztosak a „vonal” másik oldalán lévő személyben. Emellett van egy mondás az internetről, miszerint ha valami egyszer felkerül oda, akkor az ott is marad. Lehetőség van a feltöltések törlésére, de nem lehet tudni, hogy ezeket előzőleg nem töltötte-e le valaki, például későbbi zsarolás céljából – hívta fel a figyelmet a sajtószóvivő.

Ha az ingyenes wifiszolgál­tatást felelőtlenül használjuk, annak is súlyos ára lehet,

hiszen a böngészés során megadott adatok nem titkosított csatornán „közlekednek”, ezért veszélyben vannak. Viszonylag egyszerűen rájöhet valaki, hogy az illető milyen oldalakat látogat, de belenézhet az üzeneteibe vagy megszerezheti a jelszavait is.

– Éppen ezért nyilvános vezeték nélküli hálózaton kerüljük az online vásárlásokat és banki ügyintézéseket, valamint ne küldjünk személyes adatokat és információkat tartalmazó üzeneteket. Ne frissítse eszközeit, hiszen sok esetben valódinak látszó, de igazából hamis frissítések ugorhatnak fel a képernyőn, amik telepítésével valójában rosszindulatú programok kerülhetnek az eszközeire – sorolta az intelmeket a szóvivő.

Emellett soha ne feledkezünk meg arról, hogy a közösen használt számítógépeken ki kell jelentkezni a felhasználói fiókból. A böngésző bezárása nem elegendő, mivel az oldal újbóli megnyitása esetén automatikusan belép az utoljára használt felhasználói fiókba.

– Legfontosabb, hogy legyen a számítógépünkön egy olyan vírusirtó program, ami egy bizonyos szintű védelmet biztosít, főként, ha fontos adatok is vannak rajta – hangsúlyozta Konkoly Antal, a szolnoki Team Computer Számítástechnikai Kft. egyik ügyvezetője.

– A legtöbbször azonban ezek sem nyújtanak védelmet az ellen, ha például felmegyek egy gyanús honlapra vagy e-mailen keresztül fertőznek meg vírussal.

Éppen ezért soha ne nyissunk meg ismeretlen, gyanús leveleket.

– Ezeket gondolkodás nélkül törölni kell, hiszen ha nem is dőlünk be ezeknek, és nem utalunk pénzt, csomagolós vírust még tartalmazhatnak. Ezzel megszerezhetik az összes adatunkat, vagy titkosíthatják azokat, és megzsarolhatnak, hogy csak pénzért adják vissza. Ezért is fontos, hogy mindig készítsünk biztonsági mentést.

Adataink ugyanis csak akkor vannak biztonságban, ha legalább két, egymástól független helyen tároljuk őket.

– Így ha van például egy tegnapi mentésünk, csak egy napi munkát kell újra elvégezni, de nem kell milliókat kifizetni azért, hogy visszaszerezzük az adatainkat – magyarázta a szakember.

Arról is beszélt, hogy ha otthon a gyermek ugyanazt a számítógépet használja, amin a szülei dolgoznak vagy bankolnak, annak is megvannak a veszélyei. Érdemes például egy külön, korlátozott hozzáférést biztosító fiókot létrehozni a gyermekeknek. Őket ugyanis könnyebb átverni, hiszen általában összevissza kattintgatnak, telepítgetnek, így olyan oldalra keveredhetnek, ahová nem kellene, és a szüleik banki adatait is megszerezhetik rajtuk keresztül a csalók.

– A legtöbb vírus azonban csak azokat az adatokat érheti el, melyekhez jogosultsága van az adott felhasználónak. Vagyis, ha a szülőknek egy külön jelszóval védett könyvtára van, amelyhez a gyermeknek nincs hozzáférése, akkor azt a vírus sem fogja elérni – világított rá Konkoly Antal.

– Célszerű a számítógépet is jelszóval védeni, mint ahogy a telefont se használjuk PIN-kód nélkül. A jelszó azonban ne 123456 legyen, hanem olyan, amit nehezebb kitalálni, főként, ha nyilvános wifihálózatot is használunk. A legtöbb böngészőben lehetőségünk van tárolni a jelszavainkat, de ez sem ajánlott. Ezenkívül a közösségi oldalaknál is ugyanolyan fontos a megfelelő erősségű jelszó, és ha bármi gyanúsat észlelünk, azonnal változtassuk meg, hiszen azt is fel tudják törni, és bármit küldhetnek a nevünkben.

Azzal is vigyázzunk, hogy mit posztolunk a közösségi oldalainkra.

– Hiába gondolom azt, hogy csak az ismerőseimmel osztottam meg valamit, máshoz is eljuthat. Ezért ne tegyük fel, hogy például két hétre elutaztam, mert ezt kihasználhatják a betörők is, akik a korábbi posztjainkból már megismerhették a szokásainkat, és megtudhatták, hol lakunk.

Elsősorban a fiatalokat érinti az online zaklatás

Mári Ilona az internetes zaklatás veszélyeire is felhívta a figyelmet, az ugyanis bárkit elérhet, de leginkább a fiatal korosztályt veszélyezteti. A zaklatás célja sokrétű lehet, például megalázás, fenyegetés, nevetségessé tétel, vagy akár kiközösítés is. A háborgató jellegű bejegyzéseket azonban jelenteni lehet az oldal üzemeltetőjének. A rendőrség azt javasolja, hogy ilyen esetben mindenképpen éljünk ezzel a lehetőséggel.

Fontos szót ejteni a telefonon vagy interneten keresztül küldött szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félmeztelen képek és videók küldéséről is. Ezekkel ugyanis bárki visszaélhet, és még az is előfordulhat, hogy pornográf oldalakra is átteszik, nem ritkán névvel, telefonszámmal együtt, például szexhirdetésként. Mári Ilona hangsúlyozta, hogy tizennyolc év alatti személyekről tilos szexuális tartalmú képet, videót készíteni, és ezeket továbbadni, megosztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában