JÁSZKUNSÁG

2021.02.04. 11:30

Sokan használják ki az állami támogatást az otthonfelújításra

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is egyre több, gyermeket nevelő család érdeklődik az otthonfelújítási támogatásról. Már nemcsak az új és használt lakások vásárlását, hanem korszerűsítést is támogat az állam. Jó lehetőség ez bővítésre, burkolásra, festésre, fürdőszoba-átalakításra is. A támogatás a munkadíj és az alapanyagköltségek felét fedezi, maximum hárommillió forintig, a visszatérítés a számlák benyújtásával a Magyar Államkincstárnál igényelhető 2022. december 31-ig.

P. Pusztai Nóra

Január 1-jén újabb kedvezmény lépett életbe, ami gyermeket nevelő családok esetében nem a lakásvásárlást, hanem a felújítást segíti. Ki fürdőszobát építene, ki a belső burkolatokat cserélné, akad, aki az udvart és a kerítést tenné rendbe.

Egyre többen tájékozódnak a lehetőségekről

– Már évek óta terveztük, hogy kicseréljük a tetőt, a munkálatok még várattak volna magukra, ha nincs ez a lehetőség – mondta Krizsáné Káplár Ildikó, aki férjével két gyermeket nevel szandaszőlősi házukban.

– Felkerestünk egy mestert, aki azt ígérte, ősszel kezdi el a megbeszélt felújítást, ami a tervek szerint négy-ötmillió forintba fog kerülni – magyarázta az édesanya. – Igyekszünk a támogatás részleteiről is tájékozódni, hogy minden papírt megfelelően nyújtsunk be az igényléshez.

Gajzágó Fanni és testvére, Soma édesanyjukkal nemrég költöztek új otthonukba, ahol a kerítés készítését és a térburkolást pályázati pénzből szeretnék megoldani
Fotó: Mészáros János

Török Ágnes három gyermekével él Szolnokon, nemrégiben költöztek kertes házukba. Folyamatosan szépítik, alakítják az új otthonukat, a belső terekkel jórészt már tavaly elkészültek.

– Utánajártam, mi szükséges a támogatáshoz, egyelőre még a lakcímbejelentés időpontja miatt kérdéses, mikor foghatunk a munkába. Az udvarra ráférne, hogy rendbe hozzuk, a járda például elég balesetveszélyes, de teraszt is építenénk – részletezte, majd hozzátette, az utófinanszírozás miatt meggondoltan tervezik a lépéseket.

Vállalkozási szerződést kell kötni a kivitelezővel

A felújításra elköltött összeg fele, de maximum hárommillió forint igényelhető vissza a Magyar Államkincstártól 2022. december 31-ig. A munkálatokhoz vállalkozási szerződést kell kötni, a felújítás befejezése után hatvan napon belül adhatóak be a papírok.

Fontos, hogy a számlák nem lehetnek 2021. január 1-nél korábbiak és fele-fele arányban szólhatnak a munkadíjról, illetve az anyagköltségről.

A kiállítójuk nem lehet közeli hozzátartozó, az elszámolni kívánt munkálatokat a kormányhivatal ellenőrizheti. Az utóbb említett támogatás a családok otthonteremtési kedvezményével is kombinálható.

Szabó László, a VillanyszerelőSzolnok vállalkozás tulajdonosa elmondta, hogy már az év első hónapjában többen keresték, hogy mérje fel a tervezett felújítás költségeit.

Sokan már árajánlatot is kértek a szakemberektől

– Általában januárban spórolósabbak az emberek, még csak a családi költségvetések tervezése zajlik, és márciusban indulnak be a megrendelések, de most már többen kerestek, hogy ajánlatot kérjenek házuk villamos hálózatának felújítására. Az viszont érezhető, hogy óvatosak az emberek, hiszen igyekeznek a részleteket is megismerni – számolt be tapasztalatairól.

A szakember szerint egy kétszobás családi házra az elkölthető összeg az eszközöktől, a szerelvények számától és egyéb más tényezőktől egyaránt függ.

– Egy villamos hálózat egyszerűbb eszközökkel, általánosan, de jó minőségben végzett felújítására elég lehet akár háromszázezer forint. Viszont egy okosotthon megtervezése és kivitelezése – ahol precíz, komoly technikai elemek dolgoznak együtt és akár a telefonos vezérlés is szóba kerül – több millió forintba is kerülhet – emelte ki.

A költségek tehát igen változóak, érdemes előre megtervezni és fontossági sorrendet állítani a teendők között.

Kívül-belül megszépülhet a ház

Jól megtervezett költségvetéssel sok minden belefér a hatmillió forintos keretbe. A támogatás ugyanis a felújítási összeg felét, de maximum hárommillió forintot fedez.

– Nálunk is jelentkeztek már, de leginkább csak érdeklődtek a családok. A festés, a burkolás, de a villanyszerelés is az általános tervek között szerepel. A teljes összeg egy átlagos kétszobás családi ház fűtési korszerűsítésére is elegendő – vázolta Kontra Sándor szolnoki kivitelező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában