Kötivízig

2021.02.05. 13:29

Szobrokat állítanak a vízügyi emlékparkba Szolnokon

A tekintélyes méretű szobrokat, kopjafákat Czupp Pál kunhegyesi fafaragó népi iparművész készítette el.

Szoljon.hu

Szobrokat állítanak a szolnoki Vízügyi Emlékparkba. A fából készült, Nepomuki Szent Jánost, Szent Kristófot és Szent Lászlót ábrázoló alkotások a 21 évvel ezelőtt levonult rekord tiszai árvíz idején elöntött, majd lebontott szakaszmérnökség helyén „figyelik majd” a folyót – olvasható a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közleményében.

Az egyedülálló emlékpark létrehozását dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára és Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője kezdeményezte. Az alapkőletételi ünnepséget 2020. szeptember 3-án rendezték meg, amelyen részt vett dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár, dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. Ezt követően Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése határozatban támogatásáról biztosította a Tiszaligetben tervezett Vízügyi Emlékpark kialakítását.

A tekintélyes méretű szobrokat, kopjafákat Czupp Pál kunhegyesi fafaragó népi iparművész készítette el. Az alkotásokat először a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya zsűrizte Hagyományos Mester Remek, illetve Hagyományos Míves Termék besorolást adva, a napokban pedig a Mank Nonprofit Kft. szakértői bizottsága minősítette azokat.

A Tisza szolnoki, belvárosi szakaszán, a bal parti árvízvédelmi töltés kiszélesítésével kialakítandó Kötivízig vagyonkezelésű területen alakítják ki az emlékparkot, itt kap majd helyet a JoinTisza emlékoszlop, valamint Nepomuki Szent János, Szent Kristóf és Szent László fa szobra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában