JÁSZSÁG

2021.02.25. 13:58

Vízzel teltek meg az árkok, sokfelé szivattyúzni kellett

A csapadékos időjárás és a hóolvadás miatt belvízzel küzdenek a mélyebben fekvő jászsági településeken. A jászkiséri és jászberényi belvízvédelmi szakaszon védelmi intézkedéseket rendeltek el a napokban. Több helyen megteltek a vízelvezető árkok, a pincékben feljött a talajvíz. Jászárokszálláson a szennyvíztisztító rendszerrel volt fennakadás, melynek okait is feltárták.

Illés Anita

A jászkiséri belvízvédelmi szakaszon árkokat, átereszeket tisztítottak meg, továbbá folyamatosan dolgoztak a szivattyúk is

Forrás: Beküldött fotó

Jászkiséren a csapadék miatt a belterületi csapadékvíz-elvezető árkok telítődtek, az épületekben feljött a talajvíz. A Kisér-Szolg Városfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft. és a közmunkások folyamatosan azon dolgoznak, hogy megszüntessék a problémát. A város közigazgatási területén az elmúlt hetekben védelmi intézkedéseket kellett elrendelni. A terület vízmentesítése során árkokat, átereszeket tisztítottak meg, valamint szivattyúzták, elvezették az összegyülemlett vizet.

– A szivattyúzást napokig három helyen végezték, így fokozatosan csökkent a talajvíz. A védekezés időben kezdődött el, ezért sikerült megelőzni a nagyobb problémát – mondta Lukácsi György polgármester.

Jászárokszálláson február második hetében több helyen tapasztalták, hogy a szennyvíz az árkokba tört.

– Az esős időjárás miatt február 11-én a szokásos napi 1700 köbméter vízfogyasztás mellett a szennyvíztisztítóba érkező szennyvíz mennyisége meghaladta a napi 7000 (!) köbmétert. Kerestük, hogy mi lehet az oka ennek a jelentős eltérésnek. Az egyik, hogy sokan az udvaron keletkezett vizet beengedik a csatornarendszerbe. Ezenfelül a régebben készült, az egész rendszer egyharmadát kitevő csatornák szigetelése átengedi a talajvizet. Harmadik ok pedig, hogy a szivattyúk nem tudják a teljesítményüket leadni, mert törlőkendők, rongydarabok, műanyag tasakok dugítják el a szivattyúkat – mutatott rá Gergely Zoltán polgármester.

– Két nap a végátemelőnél egy daruskocsi és egy nagy teljesítményű szippantókocsi személyzete folyamatosan takarította a szivattyúkat, leszedték róluk a felgyülemlett hulladékot. A szennyvíztisztító kapacitása napi 2500 köbméter, ami elegendő a lakosság és az ipari park cégeinek kiszolgálására. Felelősségteljesen használva a rendszert, az működőképes marad – tette hozzá.

A jászkiséri belvízvédelmi szakaszon árkokat, átereszeket tisztítottak meg, továbbá folyamatosan dolgoztak a szivattyúk is
Fotó: Beküldött fotó

A település víz- és csatornarendszere az önkormányzat tulajdonában van, de nem a város, hanem a törvénynek megfelelően, a Heves Megyei Vízmű Zrt. működteti. Azokon a helyeken, ahol a szennyvíz az árokba jutott, a cég gondoskodik a klórmeszes fertőtlenítésről.

A városvezető beszámolt arról is, hogy másfél hete azt tapasztalták, hogy a Gyöngyös-patak nagyon árad. A holtágban a megszokottól eltérő és lényegesen nagyobb mennyiségű vízhozam jelent meg. Jelezték a problémát az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság felé. Arról tájékoztatták az önkormányzatot, hogy a Vámosgyörk határában található, a felhagyott meder vízpótlási lehetőségét biztosító zsilipet illetéktelenek felnyitották. A vízügyi igazgatási szerv intézkedett a zsilip visszazárásáról, és feljelentést tettek – tudtuk meg.

Pályázati forrásból épül meg a csapadékcsatorna-rendszer

Alattyán a Jászság egyik legbelvizesebb települése. A közmunkások a meglévő árokrendszert időben kitakarították, így ott el tudták vezetni a felgyülemlett vizet. Általában azokon a mély fekvésű pontokon jelentkezik gond, ahol nincs megfelelő vízelvezető árokrendszer – osztotta meg tapasztalatait Huszár Arnold polgármester.

Az önkormányzat a közelmúltban nyert el 265 millió forintot csapadékcsatornázásra. Ennek keretében víztározót, átemelőrendszert alakítanak ki, valamint a falu minimális részét rákötik a vízgyűjtőrendszerre. A projekt kivitelezése még nem kezdődött el, viszont a közbeszerzés már lezárult. Ugyanakkor ez a beruházás a falunak csak egy részét érinti, de már készítik az újabb pályázatot, ami biztosíthatja a további fejlesztési lehetőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában