Szolnok

2021.03.16. 11:30

A kiskereskedők érdekeit is védik a döntéshozók

Tóth Csaba szerint a külföldi multik komoly előnyt élveznek a helyi kiskereskedőkkel szemben a jelenlegi helyzetben.

Mészáros Géza

Nem kizárólag egyéni, mint inkább egy jelentősebb közösséget érintő panasszal kereste fel szerkesztőségünket a szolnoki Tóth Csaba.

Mint hírportálunknak elmondta, helyi kiskereskedőként dolgozik, a legutóbbi járványügyi óvintézkedések miatt azonban be kellett zárni üzletét, mivel nem alapvető élelmiszert, hanem ruházati terméket árul.

A témával kapcsolatban kifejtette, az új rendeletet nem tartja igazságosnak, mert míg a hazai kisboltok például cipőt, ruhát, ajándékot, táskát, függönyt nem árusíthatnak, ­addig a külföldi multik áruházai mindezt megtehetik.

Szóvá tette azt is, hogy míg a járványhelyzet előtt az ő és kiskereskedéseket működtető sorstársai üzleteiben is csak naponta legfeljebb húsz-harminc érdeklődő fordult meg, addig ma, a legnagyobb járvány idején, a nagyáruházakban korlátlan létszámban mehetnek be a vásárlók, és akár több százan is lehetnek egy légtérben.

Véleménye szerint az egyenlőtlen feltételek miatt csak Szolnokon több száz, országosan több tízezer család megélhetése került veszélybe.

Tóth Csaba panaszával megkerestük dr. Kállai Mária országgyűlési képviselőt, reagáljon a felvetésre.

– Az operatív törzs szakemberei a társadalmi találkozások számát szeretnék jelentősen csökkenteni a koronavírus-járvány visszaszorításának érdekében, többek között a nem létszükségletű vásárlási lehetőségek átmeneti korlátozásával is – kezdte a térség országgyűlési képviselője.

– Úgy gondolom, a járványnak ebben a szakaszában azon kell dolgoznunk, hogy minél kevesebb emberrel találkozzunk, s önmérséklettel kerüljük el azokat az üzletlátogatásokat, melyek halaszthatók.

A kereskedő panaszát továbbítottam a Miniszterelnökség felé, mert fontosnak tartom, hogy a döntés előkészítésében dolgozó szakemberek megismerjék ezt az álláspontot is.

– A vállalkozásoknak a kormányzat több területen is igyekszik segíteni, ezért is terjesztettük ki több ágazatra például a bértámogatás lehetőségét. Tudjuk, hogy most mindenkinek nehéz, a lezárások két hetet érintenek, ha összefogunk, együtt sikerülni fog leküzdeni ezt a helyzetet.

– Reményeim szerint hamarosan minden ágazatban, körültekintően, elérkezhet az enyhítés is, így az említett kiskereskedések vonatkozásában is – tette hozzá dr. Kállai Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában