Hollandia / Tószeg

2021.03.27. 15:30

Az amerikai életérzést testesítik meg Urbán Valentin munkái

Urbán Valentin évekkel ezelőtt, egy rotterdami autókiállításon találkozott egy borbélycsapattal. Bár mindig is fodrásznak készült, az ekkor látottak adták meg számára a végső lökést, hogy belevágjon a szakmába.

Köllő Judit

Urbán Valentin gyakran dolgozik divatmodellekkel, akiknek olykor egészen extravagáns frizurákat kreál

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: FULOP NOEMI IMEON PHOTO

– Nagyon megtetszett az általuk képviselt stílus, és maga az életformájuk – mesélte a tószegi származású Urbán Valentin.

– Hatásukra jelentkeztem a világszerte népszerű Schorem iskolába. Az osztálytársaim között volt, aki Amerikából, Brazíliából vagy éppen Belgiumból utazott el kimondottan a tanfolyam kedvéért.

Kiderült, hogy én voltam eddig az egyetlen magyar tanulójuk, ami nagyon motiválóan hatott rám.

– Két csoportba osztottak bennünket, az egyik angol, a másik holland nyelvű volt, én az utóbbiba tartoztam, mert akkor már jól beszéltem a nyelvet. Borotválást és klasszikus hajvágást tanultunk, és a tanáraink által bemutatott munkát kellett reprodukálnunk minden alkalommal.

A tanfolyam elvégzését követően Valentin a Barber Brothers nevű szalonban helyezkedett el, ahol megannyi tapasztalattal gazdagodott.

– Egy igazi borbélyüzletnek az 1960-as évek Amerikáját kell megidéznie – vélekedett a fiatal fodrász.

Urbán Valentin gyakran dolgozik divatmodellekkel, akiknek olykor egészen extravagáns frizurákat kreál
Fotó: Beküldött fotó

– Ahogy belép az ember egy ilyen helyre, azonnal megcsapja a rock and roll és a rockabilly életérzés. Ezen zenei stílusok jegyeit hordozzák a frizurák is. Mindez annyit tesz, hogy tizennégy modell közül lehet választani, melyek egy plakátra vannak kifüggesztve. Miután az illető kiválasztotta a neki tetszőt, csak akkor nézhet bele újra a tükörbe, miután elkészült a remekmű.

Az évek során felhalmozott tapasztalatát immár a saját vállalkozásában is igyekszik kamatoztatni.

– Valahogy mindig is azt éreztem, hogy engem külföldre sodor az élet, ott teljesedhetek csak ki igazán – magyarázta Valentin.

– Két éve vágtam bele a saját vállalkozásom, az Urbán Hair megalapításába. Azóta biciklivel szelem a holland utcákat, hajat vágok és borbélykodom. Együttműködöm egy magyar csapattal, a Luxury Eindhovennel, amely divatfotókat készít.

Ebben a munkában az én feladatom a frizurák megformálása.

– Nagyon szeretek velük dolgozni, mert a forgatások remek hangulatúak. Számomra ez is egyfajta művészet, ahol kiélhetem a kreativitásomat – fejtette ki Urbán Valentin.

– A jövőben szeretném egy borbélyversenyen is megméretni magam – tette hozzá.

Kellemesen telnek a várakozás percei

– A borbélyüzletekben mindig fantasztikus a hangulat, alkoholt szolgálnak fel, és élő zene szól, ezzel is szórakoztatva a vendégeket – árulta el Valentin.

– A férfiaknak kikapcsolódásul szolgálnak ezek a helyek, így nők ide be sem léphetnek. Van egy érdekes történetem ezzel kapcsolatban. Még a borbélypályám elején láttam, hogy egy hölgy vakszot szeretne vásárolni párjának az üzletben. Szegény csak ott állt, mert egyik borbély sem foglalkozott vele. Végül az üzlet előtt szolgálták ki. Külső szemlélőként, elsőre igen furcsa volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában