Jászkunság

2021.03.04. 14:16

Csökken a belvizes területek nagysága

A kedvező hidrometerológiai helyzet miatt a belvizes területek nagysága folyamatosan csökken.

Szoljon.hu

Felvételeink a tetőzés előtt 756 centiméteres vízállásnál örökítették meg az áradó Tiszát.

A kedvező időjárási tényezők, valamint a duzzasztás eredményeként csütörtök déltől további árvízvédelmi szakaszokon szűnt meg a védekezés – tájékoztatott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig).

A folyók vízjárása:

Az elmúlt 24 órában folytatódott az árhullámok levonulása a Tiszán és mellékfolyóin. A Közép-és Alsó-Tiszán végig apadó vízállások figyelhetők meg. A Kiskörei Vízlépcső március 01-én 09:00 órakor a Kisköre felső vízmércén mért 690 cm-es és a Tiszalöki Vízlépcső 2021. március 03-án 16:00 órakor a Tiszalök felső vízércén mért 417 cm-es vízállásnál megkezdte a duzzasztást, így az alatta lévő folyószakaszokon az apadás ütemét a duzzasztóművek üzemrendje jelentősen befolyásolja.

A Tisza vízállásai a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén csütörtök 7:00-kor:

Vízmérce

Vízállás (centiméter)

Jelleg

Tiszafüred

591

duzzasztott

Kisköre-alsó

606

apadó

Tiszaroff

669

apadó

Szolnok

672

apadó

Tiszaug

543

apadó

Árvízvédelem:

A Kötivízig hétfő déltől megszüntette az I. fokú készültséget a Tisza jobb partján Kiskörétől Dobáig, illetve a bal parton Kiskörétől Fegyvernekig. Továbbra is I. fokú készültség van érvényben Dobától, illetve Fegyvernektől Csongrádig, továbbá a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán, valamint a Hármas-Körös – szintén visszaduzzasztással érintett – jobb partján a torkolattól Kunszentmártonig. Így az igazgatóság 325,5 kilométeres védvonalszakaszon tart még fenn I. fokú árvízvédelmi készültséget.

Pontszerű III. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartjuk a Zagyva jobb parti töltésének 40+850, valamint 29+836 töltéskilométer szelvényében az elmúlt napokban felfedezett hódüregek miatt.

Belvízvédekezés:

Az igazgatóság szerda 18 órától I. fokúra mérsékelte a készültséget a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon. Továbbra is II. fokban történik a védekezés a tiszakécskei szakaszon, míg I. fokú a készültség a már említett a jászkiséri szakaszokon, a kiskörei, a karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi és a cibakházi, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon.

A március 4-i reggeli összesítés szerint az elöntés nagysága ismét csökkent, jelenleg 7760 hektárt borít víz, ebből 2805 hektár a vetés, 2065 hektár a szántó.

Az elmúlt 24 órában 19 szivattyútelep és 1 mobil gépegység üzemelt, melyek együttesen 559 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A korábban elrendelt III. fokú belvízvédelmi készültség – hódtorlasz miatt a Doba-csatorna 10+240 tkm szelvényében, valamint hódüreg miatt a J-III-2 csatorna 3+200 tkm szelvényében – március 3-án megszüntetésre került a jelenségek helyreállítását követően.

A J-III-2-1 csatorna 0+500 és a 0+600 szelvény között, a jobb és bal oldali töltésben újabb hódüregeket fedeztek fel a Kötivízig munkatársai, ezért ezen a szakaszon a szerdától pontszerű III. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Az igazgatósághoz beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Túrkeve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában