Szolnok

2021.03.10. 13:55

Halban gazdag vízzé válik a Malomzugi Holt-Zagyva

Idén már jó fogás reményében látogathatják a horgászok a szolnoki Malomszögi Holt-Zagyvát. A 9,2 hektáros holtág haszonbérletét az elkövetkezendő tíz évre – 2030 decemberének végéig – a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége kapta meg. Donkó Péter szövetségi titkár hangsúlyozta, az a szándékuk, hogy intenzíven halasított vízterületté fejlesszék a holtágat.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megyeszékhelytől északra, körülbelül két kilométerre húzódik a patkó alakú tó, mely változatos meder- és partviszonyaival nyújthat kihívást és üdítő kikapcsolódást a halfogás szerelmeseinek.

– Utóbbi pár évben nem horgásztam ugyan a Holt-Zagyván, de korábban nyaranta igen gyakran, lehetett is jó pontyokat, amurokat is fogni – mesélte Barta János, aki már több mint harminc éve horgászik.

– Sokáig volt is rokonunknak hétvégi háza a Malomzugban, sűrűn vendégeskedtünk nála, és volt jó pecás társaság is ott kint, csináltunk halászlevet bográcsban. Aztán a feleségem betegeskedett, így csak az élő Zagyvára jártam le. Ismerősök pedig azt mondták, hogy nem nagyon éri meg már kimenni a holtágra, kevés a hal, és a vízszint is sokszor nagyon alacsony, olyankor elhúzódnak a korábban jól bevált horgászhelyekről a mélyebb részekre. De ha változás lesz, telepíteni fognak rendesen, szeretnék majd megint kijárni. Ha nem magas a vízállás, a vashíd alatt átmegy az ember, és kerékpárral hamar kiér – tervezgeti a szolnoki horgász.

– Régen ez egy népszerű horgászvíz volt, mi most szeretnénk a holtág közkedveltségét visszaszerezni – emelte ki Donkó Péter.

A területen már megkezdődtek a karbantartási munkálatok, a környezetet rendbe tették, összeszedték, és elszállították a területről a szemetet és a különféle hulladékot, eltávolították a vízből a holtágat több részre tagoló kerítéseket is. Új horgászhelyeket is kialakítottak.

– Azt szeretnénk, hogy bárki számára könnyen megközelíthető legyen ez a horgászvíz, ezért új stégek létesítéséhez sem járul hozzá a szövetség, és azt sem szeretnénk, hogy foglalt helyek legyenek a part mentén – mondta Donkó Péter. Mint megtudtuk, a korábbiakhoz hasonlóan a továbbiakban is csak a holtág külső íve mentén lehet majd horgászni, és a csónakos horgászat is tilos lesz.

Ragadozókkal is szeretnék gyarapítani az állományt

A hét elején megkezdik a haltelepítéseket is a Holt-Zagyvába. Először harminc mázsa kétnyaras (körülbelül harminc-negyven dekagrammos példányok) pontyot helyeznek ki, majd szerdán tizenöt mázsa fogható méretű háromnyaras pontyot telepítenek a holtágba. A későbbiekben ragadozókkal – csukával, süllővel – is szeretnék gyarapítani a halállományt.

Már lehet területi engedélyt is váltani a Malomzugi Holt-Zagyvára.

Borítóképünk illusztrációfotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában