Szolnok

2021.03.07. 11:30

Jelenleg is sikeresen teljesítik közösségi szolgálatukat a diákok

A középiskolások számára ötvenórás közösségi szolgálat (IKSZ) teljesítéséhez kötik az érettségit. A diákok döntő többsége azonban ezzel nem vár a 12. évfolyam végéig, derül ki körképünkből.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A legtöbb tanuló óvodákban, könyvtárakban, önkormányzatoknál, de akadt olyan diák is, aki nyári táborokban teljesíti ötvenórás közösségi szolgálatát. A részletekről a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium, a Széchenyi István Gimnázium és a Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum vezetőivel beszélgettünk.

– A tanévben eddig összesen 1384 órányi IKSZ-tevé­keny­séget végeztek iskolánk tanulói tavaly szeptember 1. óta – közölte Mohácsi Csilla, a szolnoki Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum intézményvezetője.

– A legtöbben a kultúra, az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy területén dolgoztak. A Vásárhelyi szeptember óta kilenc új fogadóhellyel bővítette a kínálatot, ezek között találunk óvodát, önkormányzatot, sportegyesületet és művelődési házat is. A vírushelyzet miatt a tanulóknak most sokkal kevesebb lehetőségük van a közösségi szolgálat teljesítésére.

– Minden osztályfőnök figyelemmel kíséri az óraszámok alakulását, amit folyamatosan regisztrálnak a KRÉTA-naplóba. Maga az intézmény is szervez alkalmanként olyan programokat, amelyek beszámíthatóak ebbe, például kertrendezési teendők, illetve hoszteszfeladatok ellátása különféle rendezvényeken, vizsgákon.

A legtöbb intézmény még nyáron sem tudta fogadni a jelentkezőket, tanév közben pedig lehetetlen volt bejutni egy-egy iskolába, könyvtárba, művelődési házba, idősek otthonába. Ezt már Deák László, a szolnoki Széchenyi István Gimnázium intézményvezetője emelte ki.

– Az osztályok nyolcvan százaléka már 10. évfolyamra teljesítette a közösségi szolgálat ötven óráját – jelezte az igazgató. – A legtöbben a lakhelyükhöz közeli kulturális, szociális intézmények közül választottak, vagy saját általános iskolájukba mentek vissza önkénteskedni. A testnevelés tagozatosok a sportrendezvények szervezésében, lebonyolításában is segédkeztek.

– A 12. évfolyamra három tanuló közösségi szolgálatából mintegy harminc óra hiányzott. Ennek teljesítését a járványhelyzet nehezítette meg. Intézményünk szertárrendezést, könyvtári munkát, iskolai rendezvényeken való részvételt kínált nekik, így mindenkinek sikerült teljesíteni az előírt ötven órát.

– Tanulóink mintegy kilencvenöt százaléka általában a 12. évfolyam kezdetére teljesíti az ötven óra közösségi szolgálatot – mondja Szűcs Sándor, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese.

– Van, aki egy, más két-három tanév alatt tesz eleget kötelezettségének. Az iskola számtalan szervezettel áll kapcsolatban, ahol tanulóink teljesíthetik a közösségi szolgálatot. Természetesen diákjaink egy jelentős része talál magának helyet, mellyel megállapodást kötünk. Akinek nem sikerül a 11. tanév végére teljesíteni a szükséges óraszámot, annak részben iskolai feladatokkal, részben külső intézmény bevonásával segítünk.

Vöröskeresztes szórólapokat osztottak

– Eleinte zavaró volt, hogy az így is nehéz online oktatás mellett még ezzel is foglalkoznunk kell – meséli Virág, a szolnoki Jendrassik György Gépipari Szakgimnázium 10. osztályos tanulója.

– Aztán az osztálytársammal úgy döntöttünk, hogy mielőbb belevágunk a megkezdésébe, mert nem szeretnénk később, az érettségi mellett még ezzel is foglalkozni. Így az ötven óra felét már teljesítettük is. A Vöröskereszt által meghirdetett véradásról osztottunk tájékoztató anyagokat, amiket szívesen fogadtak az emberek – idézte fel a fiatal lány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában