Fejlesztés

2021.03.05. 11:28

Kiépült a központi forgalomirányítás Rákos és Szolnok között

A fejlesztéssel javul a szolgáltatás színvonala is.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: Endrődi Szabolcs

Kiépült a központi forgalomirányítás a Rákos–Szolnok közötti vasútszakaszon, így a forgalomszervezés gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá válik – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) csütörtökön az MTI-vel. Az Újszászt is érintő vonalon a kivitelezést a Prolan Irányítástechnikai Zrt. végezte 6,69 milliárd forintból.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője hangsúlyozta: a központi forgalomirányítás kiépítésével a vasúti forgalom szervezése gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá válik, emellett a szolgáltatás színvonala is jelentősen javul.

A kiépített modern biztosítóberendezések jelentősen fejlettebbek a hagyományos berendezéseknél. A modern informatikai háttér garantálja az állomási és vonali biztosítóberendezések megbízható vezérlését, melynek révén az új rendszerek üzembiztosan működnek.

Biber Anett, a MÁV Zrt. szóvivője elmondta: az újszászi vonal esetében tizenöt forgalomirányítót kellett betanítani a rendszer üzemeltetéséhez. Rajtuk kívül még zavarelhárítók, műszerészek és mérnökök is gondoskodnak a távvezérlési rendszerek megfelelő működéséről.

A központi forgalomirányítás, távvezérlés kiépítésének következtében az adott vonalak forgalmát korábban szabályozó állomások forgalmi személyzet nélküli szolgálati hellyé váltak.

Feldmann Márton, a Prolan Zrt. üzletág-igazgatója kiemelte: a korszerű, menetrend alapú automatikus vonatközlekedtetést is lehetővé tévő forgalomirányítási rendszer, valamint a vonatok energiaellátását, a váltók fűtését és az állomások, megállóhelyek térvilágítását távvezérlő berendezések a társaság magyar mérnökeinek szakmai tudását dicsérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában