Jászkunság

2021.03.24. 11:25

Számos vétségre fény derült a munkavédelmi hatóság ellenőrzésekor

Tavaly országosan a munkavédelmi hatóság az ellenőrzött munkáltatók több mint 70 százalékánál talált valamiféle szabálytalanságot. Ez az arány a munkavállalók esetében 62 százalékot tett ki. Vajon megyénkben ennél jobbak avagy rosszabbak a tapasztalatok?

Kovács Berta

Debrecen, 2017. január 23. Zsaluzatszerelõk munka közben a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos, három tömbbõl álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi elõrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építõipar termelésének 2016 õszétõl tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA / MTI

Fotó: Oláh Tibor

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy tavaly 251 munkáltatót ellenőriztek, és 63 százalékuknál tártak fel szabálytalanságot, ami nagyságrendileg azonos a 2019-es ellenőrzési tapasztalatokkal. Munkavédelmi ellenőrzés 3985 munkavállalót érintett, közülük 3766 fő esetében találtak szabálytalanságot.

A munkavédelmi ellenőrzések 56 százaléka az építőipart érintette, 14–14 százaléka a gépiparra és a feldolgozóiparra terjedt ki.

Négy százaléka a kereskedelemben, három a mezőgazdaságban, míg kilenc százaléka egyéb szektorokban történt.

– Gyakran tapasztaltunk szabálytalanságot az egyéni védőeszközök használatával, létesítmények és munkaeszközök érintésvédelmével, az oktatással, a veszélyes anyagok felhasználásával és az üzemeltetéssel, biztonságtechnikával kapcsolatban.

– Súlyos jogsértések között elterjedt volt a beszállási engedély hiánya, munkavédelmi szabályok megszegése, az orvosi alkalmassági vizsgálat elmulasztása, a leesés elleni védelem hiánya, a szükséges egyéni védőeszközök hiánya és használatának elmaradása, azbeszt bontásával kapcsolatos munkavédelmi szabályok megszegése, a veszélyes munkaeszköz munkavédelmi üzembe helyezésének hiánya, a munkáltató által legyártott munkaeszköz gyártási hibája, személyi feltételek hiánya – tudatta a kormányhivatal.

Munkavédelmi ellenőrzések eredményeként tavaly 172 határozatot hoztak a hiányosságok megszüntetésére. Tevékenységet, működést, használatot felfüggesztő munkavédelmi döntésből százharminckilenc született, 434 munkavállalót és 208 tevékenységet érintően. Munkavégzéstől 74 munkavállalót tiltott el a hatóság.

Munkavédelmi bírság kiszabására tizenegy alkalommal volt szükség, ezek összértéke 7,6 millió forint volt.

– Nem örömteli azzal szembesülni, hogy az ellenőrzött munkavállalók közel 95 százalékánál találtak szabálytalanságot – jelentette ki dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke.

– A mai, szakemberhiányos időszakban jó néhány szakma felhígult, és épp az összetettsége miatt ez leginkább az építőipart sújtja. A vállalkozások pedig nyilván teljesíteni akarnak, így lehet, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a szabályok betartására. Ám az is igaz, hogy a munkáltatónak a feltárt szabálytalanságokért vállalnia kell a felelősséget – fejtette ki a megyei VOSZ-elnök.

Egy kisebb építési vállalkozás csoportvezetője elárulta, komoly gondot okoz nekik ütőképes segédmunkásokat találni. A gárda folyamatosan cserélődik, így szinte nem győzik az újabb emberek oktatását, sokan ráadásul korábban nem is dolgoztak még építkezéseken. Az is probléma, hogy többen nem is jelennek meg minden alkalommal, ez még a frissen felvettekre is igaz.

– Ilyenkor megesik, hogy a szakember szaladgál a betonkeverőhöz vagy lapátolni, és kénytelenek ide-oda kapni, hogy tarthassák az egyébként is szűkös határidőt. Ebben az esetben elkerülhetetlen, hogy figyelmen kívül hagynak egy-két előírást.

– A gép- és feldolgozóipar veszélyes üzem. Sajnos azonban a munkavállalók még akkor sem elég körültekintőek, ha saját biztonságuk a tét – magyarázta dr. Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

– A munkaszervezés, az előírások betartatása a munkaadó felelőssége. Egyes vállalkozásoknál e területeken is gond a fluktuáció, így folyamatosan kell betanítani az újakat, és hiányzik az a rutin, amit a hosszú évek során szereznek meg az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában