Galériával

2021.03.24. 17:25

Szolnoki vízilabdások is szívesen hullatták vérüket egy jó ügyért

Negyedik alkalommal szervezett civil véradást Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Központ az Országos Vérellátó Szolgálattal karöltve, országos akció részeként. Szerdán a Tószegi úti véradóba várták mindazokat, akik hajlandóak voltak vállalni egy tűszúrásnyi kellemetlenséget a jó cél érdekében.

Kovács Berta

Fotó: Nagy Balazs

A véradási felhívásra vízilabdások – az Invictus Úszó és Vízilabda SC – is jelentkeztek.

– Azért jöttünk az Invitus SC-vel, hogy segítsünk és példát mutassunk – nyilatkozta Mohi Márk, a klub vezetője.

– A klubunk a megye hat városában foglalkozik úszásoktatással és vízilabdával, egészen a legkisebbektől a felnőtt szintig, a versenysportig. Felnőtt csapatunk próbál példát mutatni az embereknek, hogy ebben a nehéz, covidos időszakban is lehet másokon segíteni, és

ne a bezárkózás legyen számukra a legfontosabb.

– Csapatunkból többen is rendszeresen járnak véradásra. Mivel sportklub vagyunk, próbálunk az egészséges életmódra, a testi, lelki és szellemi egészségre is hangsúlyt fektetni, és erre ösztönözni mindenkit, akit csak el tudunk érni.

– Ezer oka van, amiért az ember eljön véradásra – nyilatkozta Mohi Zoltán.

– Egyrészt már ez a mostani helyzet arra sarkall minden normálisan gondolkodó embert, hogy ha tud, akkor segítsen, másrészt az ember arra gondol, hogy ő is kerülhet olyan helyzetbe, amikor szükség lehet másnak segítségére. Így ez a legkevesebb, hogy eljöttünk. Máskor is adtam már vért.

Dr. Mosonyi Zsolt szintén a sportklub tagjaként áldozta vérét a jó ügy érdekében.

– Sportolóként és orvosként azért vállaltam a véradást, hogy a betegeknek tudjunk segíteni ezáltal. Az egészséges embereknek segíteni kell a betegeken. Vért adni jó, ezért kérem is az embereket, hogy ahányszor csak lehetséges és módjuk van rá, adjanak vért, mert szükség van rá. A covidos időszakban még inkább – hangsúlyozta.

Testvére. dr. Mosonyi Balázs Bálint szintén részt vett az akción.

– Úgy gondolom, hogy társadalmilag és emberileg is nagyon hasznos a véradás, segíthetünk embertársainknak, különös tekintettel a vírushelyzetre. Korábban 2012-ben adtam vért, de most elhatároztam, hogy ezentúl ahányszor csak lehet, annyiszor segítek.

Török Tamás, a Diana Vadásztársaság gazdasági vezetőjét saját betegsége inspirálta arra, hogy más betegeken segítsen vérével.

– Ősszel én is átestem már koronavírus betegségen, négy-öt hétig nagyon komolyan megszenvedtem vele, életem legrosszabb időszaka volt, ez adta a fő indíttatást, hogy eljöjjek.

Úgy éreztem, az összefogás nagyon fontos ebben az időszakban és szükség van az ilyen segítségre.

– Harminckét évvel ezelőtt adtam először vért, érettségi után, akkor még kaptunk is ott egy üveg sört, ami akkoriban nagyon vonzó volt. Egyébként nem voltam rendszeres véradó, de valószínű, hogy mostantól azzá válok – jelentette ki.

Szolnokon sikeres volt a véradó kampány

– A civil összefogás ereje negyedik alkalommal is megmutatkozott a civil véradásban – értékelte a mostani akció tapasztalatait dr. Molnár Beáta, a megyei Civil Központ vezetője.

– Megyénkben is azzal próbáltuk az embereket ösztönözni, hogy a vér semmi mással nem pótolható, így a betegek ellátása a véradókon múlik. Idén ez különösen nagy jelentőséget kapott a járvány miatt.

– Az elmúlt három évet tekintve elmondhatjuk, hogy tavaly összesen 700 fő vett részt civil véradáson, ebben az évben ezer főt vártunk országos szinten. Szolnokon még nem volt dél, de már jól látszott a jelentkezők számán, hogy idén jóval többen mondtak igent erre a civil összefogásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában