Tisztítsuk meg a Tiszát!

2021.03.13. 11:25

Tiszai nagytakarítás: példátlan akció indul Szolnokon

A Tisztítsuk meg a Tiszát! elnevezésű hulladékgyűjtő akcióval az elmúlt évek legnagyobb környezetvédelmi kezdeményezésére készül a megyeszékhely. A program hátteréről Lits Lászlóval, az NHSZ ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Hartai Gergely

PET-palackok, kommunális hulladék – a nemrég levonult árhullám sajnos rengeteg szemetet hagyott maga mögött Szolnoknál is

Fotó: Mészáros János

– Miért tartják fontosnak, hogy szerepet vállaljanak a kezdeményezésben?

– Társaságunk mindig is támogatta azokat a civil törekvéseket, melyek az illegálisan elhelyezett hulladék begyűjtését szolgálják. Így volt ez a Holt-Tiszaparti Horgászegyesület esetében is, vagy akkor, amikor a NEFAG Parkerdőt tisztították meg a szolnokiak. Most pedig, amikor azt láttuk, hogy Ukrajnából és Romániából milyen mennyiségű kommunális hulladék érkezett az áradással, úgy gondoltuk, kötelességünk segíteni. Társaságunk a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal közösen állt a „projekt” élére.

Lits László a megyeszékhely Tisza-partján beszélt hírportálunknak a sok embert megmozgató, rendhagyó akciójukról
Fotó: Mészáros János

– Mikor kerül sor a Tisztítsuk meg a Tiszát! elnevezésű akcióra?

– Először március 21-ét és 22-ét tűztük ki magunk elé, ez az időpont azonban vélhetően egy hónappal kitolódik majd. A koronavírus-járvány miatt ugyanis ezeket a napokat biztosan nem tudjuk tartani. A későbbiekben olyan időpontot szeretnénk választani, amikor a vízállás és az időjárási körülmények is kedvezően alakulnak számunkra. A vízügyi igazgatósággal időközben elkezdtük felmérni az egyes partszakaszokat, és gyűjtőpontokat jelöltünk ki.

– Hogy látja, milyen a kezdeményezés fogadtatása? Hányan jelentkeztek eddig?

– A kampány érdekessége, hogy kenutúrát szervező csoportok is jelentkeztek, melyek szívesen vállalják a hulladék vízről történő begyűjtését. Mi több, számos környékbeli településről jelezték, hogy szintén csatlakoznának hozzánk, aminek nagyon örülünk. Jelenleg mintegy kétszáz fővel számolunk, a résztvevők között munkahelyi kollektívák és civil szervezetek is vannak. Mellettük azonban – a járványügyi veszélyhelyzet függvényében – diákokat is szeretnénk megszólítani.

– A több száz fős létszám óriási segítséget jelentene…

– Valóban. Ha csakugyan összegyűlik két-háromszáz fő, akkor elképzelhetőnek tartjuk, hogy az akció egy városi hulladékgyűjtő kampánnyá alakul át. Nagy létszám esetén folytathatnánk például a Parkerdő megtisztítását, vagy elmennénk olyan – kevésbé frekventált – helyszínekre, ahol jelentős hulladékmennyiség koncentrálódik. Az akció során természetesen minden résztvevőnek biztosítunk kesztyűt és zsákot egyaránt.

PET-palackok, kommunális hulladék – a nemrég levonult árhullám sajnos rengeteg szemetet hagyott maga mögött Szolnoknál is
Fotó: Mészáros János

– Az elmondottak alapján Szolnok és szűkebb környezetének legnagyobb hulladékgyűjtő megmozdulására készülnek a vízügyi igazgatósággal és az önkéntesekkel. Csakugyan erről van szó?

– Véleményem szerint igen. Elgondolkodtunk azon a kollégáimmal, hogy volt-e hasonló volumenű környezetvédelmi megmozdulás mostanában, de nem jutott eszünkbe ilyen. Azt gondolom, a mostani szennyezés kapcsán látni kell, hogy efféle kár a cianidszennyezés óta nem érte a Tiszát. Éppen ezért abban bízom, hogy hamarosan szigorodnak az illegális hulladéklerakásra vonatkozó jogszabályok. Elrettentő erő hiányában ugyanis a mostanihoz hasonló állapotok bármikor előfordulhatnak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában