Digitalizáció

2021.03.31. 14:00

Új eszközökkel mutatja be értékeit a szolnoki Damjanich múzeum

Bár a múzeum zárva tart, az érdeklődők nem maradnak érdekességek nélkül.

Hartai Gergely

A zárva tartás ideje alatt nagymértékben felgyorsult a virtuális nyitás a Damjanich János Múzeumban. A járványhelyzet idején a múzeum munkatársai Facebook-bejegyzésekben mutatják meg, min dolgoznak nap mint nap – tájékoztatta hírportálunkat az intézmény kommunikációs munkatársa.

Ádám Adrienn elmondta, a digitalizálás a mindennapi tevékenységek kiemelt eleme lett. Az interneten szabadon elérhető gyűjteményi tartalmak a bezárás idejére hasznos időtöltést nyújtanak azoknak, akik online formában is kíváncsiak a múzeum érdekességeire.

– Lehetőség adódott a korábbi időszaki kiállítások virtuális elérhetőségére a megújult intézményi honlapon. Ezenfelül készülőben van annak a virtuális egységnek a kialakítása, ahol látványosabban ismerhető majd meg a különböző osztályok értékes gyűjteménye – fűzte hozzá Ádám Adrienn.

Miután kifejtette, a Néprajzi, valamint a Történeti, irodalomtörténeti és művelődéstörténeti osztály muzeológusai minden héten egy-egy „gyöngyszemmel” lepik meg az online követőket. Az akár több száz éves ritkaságnak számító különleges tárgyak bemutatását, és azok felhasználási módjait szintén a Facebook-oldalon olvashatja a látogatóközönség.

Megtudtuk továbbá, hogy tavaly egy gyerekeknek szóló hangoskönyvvel készültek az intézmény dolgozói, melyben Szolnok nevezetességeit, történelmi jelentőségű pontjait szórakozva ismerheti meg az óvodás, általános iskolás korosztály egy mesebeli kutya társaságában. Idén ezek a videók már a Youtube-csatornán is elérhetők.

Az idei újdonságok közé tartozik, hogy dr. Kertész Róbert régész első kézből, élő videó formájában ismerteti majd a folytatódó várásatások eredményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában