Védelmezés

2021.03.26. 11:25

Új fészektartók várják a gólyákat a Jászkunságban is

A tavasszal együtt a gólyák is megérkeznek, azonban ezekre a kecses, vonuló madarakra nagy veszély leselkedik, méghozzá az elektromosság miatt. Az áramszolgáltatók nagy hangsúlyt fektetnek a madarak védelmére. Az E.ON Hungária Csoport idén is fészektartókkal várja a gólyákat. Korábban 4399 védőeszközt telepítettek, márciusra pedig újabb negyvennyolc került fel az oszlopokra, amelyek közül jó néhány megyénk területén található.

Munkatársainktól

Megyénk területén már több mint kilencszáz védőeszközt telepítettek

Forrás: Beküldött fotó

A régmúlt időkben a gólyák még fákon fészkeltek, majd az emberi építmények megjelenésével az épületeken kezdtek el fészket építeni, elsősorban a kéményeken – mondta hírportálunknak Urbán Sándor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

– A kémények kezdetben nagy keresztmetszetűek voltak, az 50-es, 60-as években azonban megváltozott a falvakban lévő épületek jellege, valamint a tüzelési technika is. Már nem kemencével, hanem kályhával fűtöttek, és ehhez már jóval kisebb kémények is elegendőek voltak. Ezeken azonban nem tudott megmaradni a gólya fészke – magyarázta a szakember.

Megyénk területén már több mint kilencszáz védőeszközt telepítettek
Fotó: Beküldött fotó

– Ezzel egy időben viszont bevezették a falvakban az elektromos áramot, így a villanykarókra kezdtek fészkelni a madarak. Ma a gólyafészkek jelentős hányada elektromos hálózatokon található, viszont ha a madár véletlenül összezárja a vezetékeket vagyis rálép, áramütés éri, és elpusztul.

– Emellett az áramszolgáltatónak is kellemetlenséget okoz azzal, hogy lekapcsol az elektromos rendszer biztonságtechnikai okokból. Mivel a gólyákat nem lehet távol tartani a vezetékektől, együttműködés jött létre a madárvédők és az áramszolgáltató között. Ennek egyik eredménye, hogy a vezetékektől magasabb szintre, az oszlopok tetejére gólyafészek-alátéteket szerelnek fel – fűzte hozzá Urbán Sándor.

A lakosságtól érkező és szakértői javaslatok alapján választották ki azt a negyvennyolc helyszínt, ahova újabb fészektartókat helyezett el az E.ON.

A védőeszközöket a vállalat munkatársai rendszeresen karbantartják, és szükség szerint cserélik.

– Emellett a kikelt gólyafiókák védelmére a fészek környezetében lévő hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek, valamint kiülőket szerelnek fel, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől.

Varga Ivettől, az E.ON Hungária Zrt. regionális kommunikációs szakreferensétől megtudtuk, hogy megyénk területén már több mint kilencszáz gólyafészektartó várja a költöző madarak visszaérkezését.

– Ezeket a munkálatokat a gólyák elvonulása után, fészkelési időszakon kívül végezzük el – fejtette ki Varga Ivett.

– Az elmúlt időszakban, tavaly szeptembertől, amikor a gólyák már elvonultak, összesen harminckét helyszínen hajtottunk végre fészektartó cserét, könnyítést, illetve új fészektartó kihelyezést Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Többségében Karcag, Bucsa, Tiszafüred, Tomajmonostora, Abádszalók, Kisújszállás, Kenderes, Mezőtúr, Gyomaendrőd, Békésszentandrás, Tiszaföldvár, Tószeg, Tiszasas, Kunszentmárton, Tiszaörs és Tiszaigar településeken és vonzáskörzeteikben – sorolta.

A folyóvíz közelsége vonzza a madarakat. Tiszasasra évről évre négy gólyapár tér vissza. Az elmúlt esztendőkben az E.ON sorra emelte meg a villanypózna tetején a fészkeket, hogy a madarak biztonsággal gondozhassák fiókáikat.

– Tavaly egyet alakítottak ki, míg az előző két évben ugyancsak egy-egy helyszínen hajtottak végre új fészektartó kihelyezést, így már csak egy páré maradt ki – válaszolta megkeresésünkre Vágner István, Tiszasas polgármestere.

Mezőtúron két helyen helyeztek fel új fészekrakókat a közelmúltban, melyekre eredeti fészekanyagból készült fészekalap is került, így azok még vonzóbbak jövendő lakóik számára.

Rendszeresen ellenőriznek is

A felszerelt fészektartókat az E.ON munkatársai rendszeresen ellenőrzik is. A tapasztalatok szerint ezek jellemzően jó állapotban vannak.

– Esetenként problémát okoz azonban az évek során túlzottan nagyra hízott gólyafészek, a felhalmozott nagy mennyiségű fészekanyag, ami üzemzavart eredményezhet, illetve nagy mechanikai terhelést jelent a fészektartónak – részletezte Varga Ivett.

– Erre a nemzeti parkok által előre készített, úgynevezett fonott fészekalap jelent megoldást, amit a szerelők a fészektartó felhelyezését követően rögzítenek. Olyan is előfordul, hogy a gólyák közvetlenül a villamos hálózat vezetékeire kezdenek el fészket rakni, ami szintén áramszünetet okozhat, és a madarak számára sem biztonságos. Ilyen esetekben új fészektartót helyezünk ki a közvetlen közelben, hogy a gólyák ott tudjanak végleges és biztonságos fészket készíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában