Tájékoztatás

2021.04.20. 12:25

A ceglédi és az újszászi vasútvonalon is új automatákat telepítenek

Az új készülékek közül száz kizárólag bankkártyás, míg kétszázhetvenöt vegyes, kártyás és készpénzes fizetésre is alkalmas.

Szoljon.hu

Forrás: MÁV Zrt.

Elkezdődött a MÁV-START új típusú jegy- és bérlet automatáinak hatvan napos éles utasforgalmi próbaüzeme. Az összesen 13 automata tesztelése a Nyugati pályaudvaron, a Márvány- és Üvegcsarnokban, valamint a Keleti pályaudvaron, a 11-13. vágányok környezetében zajlik – tájékoztatta hírportálunkat a MÁV Zrt.

Az utasok visszajelzéseit a jegyértékesítési folyamat végén felugró QR kóddal elérhető online felhasználói elégedettséget mérő kérdőívvel vizsgálja a vasúttársaság. Az éles próbaüzemet követően, a gyártóval közösen kiértékelik a szakemberek a megszerzett tapasztalatokat. Ezután, várhatóan 2021. nyár végén kezdődhet meg a további 362 új típusú automata telepítése, amelynek keretében heti átlag 15 darabbal bővül a MÁV-START meglévő automata állománya 2022 februárjáig.

A vasúttársaság régebben telepített automatái közül eddig több mint hatvan frissült az új, MÁV Szolgáltató Központ által fejlesztett jegyértékesítő (JÉ) szoftverrel, amik szerte az országban, Pécstől Vácig, Gyulától Mosonmagyaróvárig teljesítenek szolgálatot.

Az új készüléket elsősorban a győri (1-es), az esztergomi (2-es), a szobi (70-es), a veresegyházi (71-es), a székesfehérvári (30a), a pusztaszabolcsi (40a), a hatvani (80a), a ceglédi (100a), az újszászi (120a), a lajosmizsei (142-es) és a kunszentmiklós-tassi (150-es) vasútvonalon telepítik.

Közülük száz kizárólag bankkártyás, míg kétszázhetvenöt vegyes, kártyás és készpénzes fizetésre is alkalmas.

A berendezések a korábbiaknál strapabíróbbak, korszerűbbek, magasszintű biztonságrendszerrel (kamera, riasztó, pénzfestés) rendelkeznek. Kiemelten fontos, hogy az elővárosból leszerelt eszközök, a szoftverfrissítés és karbantartás után, új helyszíneken, jellemzően a nagy utasforgalmú vidéki állomásokon és megyeszékhelyeken, valamint a balatoni vonalakon szolgálják tovább az utasok kényelmét. Az új automaták beszerzésének összköltsége az eszközökkel és kiegészítő költségekkel együtt 4,6 milliárd forint, amit saját forrásból finanszíroz a MÁV-START.

Magyarország legnagyobb személyszállító vasúti társasága az első automatákat 2013-ban állította forgalomba, 2020-ban pedig már 166 ilyen készülék működött. A MÁV-START új internetes jegyvásárlási felületének fejlesztését – a vasúttársaság saját belső erőforrásaira alapozva – a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. végezte el, amelyek között októberben megjelentek az első JÉ-s automaták is. 2021-ben már a jegyek 45,2 százalékát jegypénztárban, 27,7 százalékát online (webes felületen vagy a MÁV applikáción keresztül), illetve 15,1 százalékát jegykiadó automatákból veszik az utasok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában