VÁROSSZÉPÍTÉS

2021.04.21. 11:28

A folyópart ékének szánják a Bástya-sétányt Szolnokon

Hamarosan elindulnak a „Bástya-sétány” kivitelezési munkái, melynek előkészítéseként márciusban, a Zagyva medrének érintett területén fakivágási munka zajlott. Az akkor megkezdett munkálatok apropóján arra kerestük a választ, hogy néz majd ki a fejlesztések végén a megyeszékhely legújabb övezete a Tisza és a Zagyva találkozásánál.

Hartai Gergely

Fotó: Vágó B. Endre

A szolnoki várat a helyszínen régészeti, építészeti, művészeti és virtuális eszközök segítségével idézik fel, és élményszerűen mutatják majd be – válaszolta kérdésünkre a polgármesteri hivatal. A városvezetés arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a teljes beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert nettó kilencszázötvenmillió forintból valósítják meg. A Várkapu Látogatóközpont kivitelezési munkái 2019-ben elkezdődtek, a „Bástya-sétány” várhatóan jövőre készül el.

Megtudtuk, a Zagyva és a Tisza találkozási pontjánál lévő fejlesztések számos újdonságot tartalmaznak.

A Zagyva-gáton, „Bástya-sétány” névvel, díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje a várfalat imitálja, megidézve a tizenhatodik századi palánkvár nyugati falát.

Palánkvárat általában olyan helyeken építettek, ahová a követ csak sok fáradsággal, hosszú idő alatt lehetett elszállítani. Ezért épült 1562-ben a török kori Tisza-híd is északról leúsztatott tölgyből. A vár palánkfalának építése az alábbi módon történt: két vagy több mély és keskeny cölöpárkot ástak ki egymással párhuzamosan, majd ezekbe állították a cölöpöket, amiket vesszővel fontak össze. Az így kialakított cölöpsorok közét földdel, agyaggal töltötték ki, amit ledöngöltek. Végül pedig a fal külsejét betapasztották, vagy rézsűs feltöltéssel látták el, hogy ne lehessen felgyújtani.

Arról is beszámolt a hivatal, hogy a beruházás keretében „Múltjelek” elnevezéssel a vár látható, és az idők folyamán elpusztult részeit megjelenítő állomásokat mutatnak be. Így például a Budai-kaput, az Egri-kaput, a Vízi-kaput, a bástyákat, valamint a török kutat.

Mindezek mellett a Damjanich park térrendezése is elkészül. A parkban tematikus játszótér létesül, de megújul a Nyáry Lőrinc-híd, a hídfő mellett kerékpáros megállóhely, míg a Zagyva jobb oldalán, a fogadóépülettel szemben parkoló lesz – fogalmazott válaszában az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában