Jászkunság

2021.04.14. 19:58

A vidéki háztartásgazdaságokat segítették a CoSIE programban

Sikeresen támogatták megélhetésük megteremtésében, elősegítésében a vidéki háztartásokat. Szerdán tartotta meg online formában a hazai CoSIE program záró konferenciáját a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa és a Szociális Földprogramok Szakmai és Érdekképviseleti Egyesülete.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A „CoSIE – Co-creation of Service Innovation in Europe'”(Közös Alkotás a Szociális Szolgáltatások Területén Európában) című programban huszonnégy szervezet vesz részt tíz európai uniós tagországból, hazánkban a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa és a Debreceni Egyetem.

A Magyarországon megvalósuló pilot program célja közszolgáltatások tervezése és kipróbálása volt tíz vidéki településen, konkrétan családi háztartások erősítése és fejlesztése, szakmai segítségnyújtással.

A cél az volt, hogy a program résztvevői olyan tevékenységet találjanak ki, válasszanak maguknak, amely megélhetést is ad számukra.

Törekvéseiket a projektben szakmai tanácsokkal segítették, nagy hangsúlyt helyezve a közösségépítésre. Négy megyében összesen hetvenkét háztartást vontak be a programba Tiszaörs, Kőtelek, Besenyszög, Jászladány, Kunszentmárton, az ország más részeiről Tomor, Panyola, Piliny, Magyargéc, Sóshartyán településekről.

A záró rendezvényen – dr. Nagyné Varga Ilona, a Közalapítvány igazgatójának moderálásával – az eredetileg harminchat hónapos, de a járvány miatt negyvenegy hónaposra nyúlt projekt hátterét adó kutatásról, eredményekről hangzott el beszámoló, valamint a települések partnerszervezetei is bemutatkoztak.

A résztvevőket Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár köszöntötte, a Közalapítvány által kidolgozott módszertanhoz külön is gratulálva.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke az önellátás jelentőségét emelte ki, mondván, hogy a pandémia idején különösen jól jött az ezt segítő program.

Dr. Kállai Mária videofelvételen küldte el beszédét, ahol arról szólt, hogy e projekt is jól mutatja, ha a közszféra, a versenyszféra, a tudomány, a módszertan összefog a résztvevő településen nagyon értékes, konvertálható, fenntartható eljárásokkal, módszerekkel gazdagodhatnak.

A konferencia első blokkjában a megvalósítással kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg a Debreceni Egyetem és az Esély Közalapítvány kutató-fejlesztő stábjának képviselői, valamint a Tallini Egyetemről Hubarszki Zsolt ismertette észtországi eredményeiket.

Professzor dr. Csoba Judit, a Debreceni Egyetem kutatója bemutatta a projektet támogató európai Horizon 2020 programot, melynek központi kérdése, hogy megoldják-e a bevett rutinok a leszakadó rétegek valódi problémáit (nálunk pl. a tüzelőtámogatás, élelmiszercsomag), vagy célszerű meghallgatni az érintettek javaslatait, és közösen megalkotni a megoldást.

A CoSIE program is egyike az ilyen közös alkotási kísérletnek, a hangsúlyt itt nem az eszközre helyezik, hanem a közösségre, amely együtt ötletel, tervez fejleszt, tehát a résztvevők saját gondolatai, céljai a fontosak.

A projektnek minden országban két fontos pillére a kutatás és a fejlesztés.

A fejlesztés felelős koordinátora itthon az Esély Szociális Közalapítvány, megvalósítói pedig a tíz településen azok a háztartások, amelyek bekapcsolódtak e közös munkába. A kutatást háromtagú egyetemi csapat végezte, eredményeiket pedig neves szakmai kiadványban, konferenciákon is bemutathatják.

Sipos Flórián kutató arról beszélt, hogy a tíz ország pilotjainak tapasztalatai alapján milyen előfeltételek mellett működik sikeresen a közös alkotás (a co-creation) módszere, hiszen a szándék önmagában kevés a szemléletváltáshoz.

A Közalapítvány részéről Szabó Beáta és Szarvák Aranka ismertette munkájukat, a hetvenkét háztartásnak nyújtott támogatást, segítséget.

A projektbe tíz településről bevont partnerszervezet is beszámolt tevékenységéről, eredményeikről, Kunszentmártoni Munkás Szent József Szociális Szövetkezet mutatta be sikereiket, Tiszaörsről Orbázi Péter Gábor önkormányzati támogatott, Besenyszögről Balogh Zoltán polgármester ismertette a helyi méhészeknek nyújtott segítséget, Kőtelekről Lovász Tibor polgármester beszélt programjukról, melybe szintén méhészeket vontak be, Jászladányból pedig Baginé Gavaldik Lívia koordinátor fejtette ki, milyen eredményeket értek el a műveletlenül hagyott porták hasznosítására terén a bevont családokkal.

A rendezvény zárásaként együttműködő partnerek – Serafin József módszertani vezető, Dr. Bagó József Nógrád megye jegyzője és Dr. Juhász Imre, a Szociális Földprogramok Szakmai és Érdekképviseleti Egyesülete elnöke – osztották meg gondolataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában