Oktatás

2021.04.13. 11:28

Duplájára emelkedett a jelentkezők száma a szolnoki Campuson

Népszerűnek ígérkeznek az egészségügyi szakok a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán. A feldolgozott jelentkezési adatokból jól látható, hogy a megyeszékhelyen a hét újonnan meghirdetett szakból kettő is felkerült a képzeletbeli dobogóra, míg a gazdaságtudományi képzés kereskedelem-marketing szakiránya továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik, a harmadik helyre került.

P. Pusztai Nóra

Erősítenék és fejlesztenék a műszaki oktatást, és megjelennek majd az egészségügyi képzések is a szolnoki karon.

Fotó: Mészáros János

A tavalyi évhez képest intézményi szinten több mint tizennégy százalékkal nőtt azoknak a száma, akik jelentkezési sorrendben elsőként írták be a Debreceni Egyetemet, a szolnoki képzéseken ez a szám a duplájára nőtt.

Több mint négyszázan jelölték meg első helyen a Debreceni Egyetem Szolnok Campuson meghirdetett valamely képzését.

Országos tendencia, hogy a felvételizők száma emelkedett, tavaly ugyanis több külső tényezőnek köszönhetően nagyarányú csökkenés mutatkozott. Más felsőoktatási képzési területekhez hasonlóan az egészségügy esetében összegyetemi szinten jelentős volt a növekedés, a szakemberek tapasztalatai szerint kiugróan népszerű terület ez idén. A szeptemberben induló képzéseket Szolnokon a jelentkezők száma alapján kétszer annyian kezdhetik meg, mint az elmúlt évben.

– Az egyetem gyakorlata, hogy az igények felmérésével, kutatásokkal, egyeztetésekkel készítik elő az új szakokat, így várható volt a Szolnok Campuson hirdetettek népszerűsége. Mostanra a jelentkezők számának alakulásán ez a várakozás egyértelműen beigazolódott – számolt be dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

– Összesen hét új szakot hirdettünk, ebből hat egészség-, egy gazdaságtudományi. Az első helyes jelentkezők fele ezeket jelölte meg. A tavalyi évhez képest intézményi szinten több mint tizennégy százalékkal nőtt azoknak a száma, akik jelentkezési sorrendben elsőként írták be a Debreceni Egyetemet, a szolnoki képzéseken ez a szám a duplájára nőtt – részletezte. A gazdaságtudományi területen is több mint tízszázalékos az idei növekedés.

A legkeresettebb a Népegészségügyi Kar ápolás és betegellátás alapképzés dietetikus szakiránya.

– Ha összeadjuk az egy szak különböző képzési és finanszírozási formáira jelentkezők számát, akkor egyértelműen látszik, hogy a fent említett a legnépszerűbb, hatvankilencen első helyen jelölték meg. Az Egészségügyi Kar egészségügyi gondozás és prevenció alapképzés védőnő szakirányára ötvennyolcan adták be a jelentkezésüket. A Gazdaságtudományi Karról se feledkezzünk meg, a kereskedelem és marketing alapszakra ötvenen jelentkeztek első helyen – emelte ki a számokat Bartha Elek.

Több mint négyszázan jelölték meg első helyen a Szolnok Campuson meghirdetett képzéseket – mondta dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese
Fotó: Hajdú-Bihari Napló

A felvételi ponthatárok nyári meghatározása után az is kiderül, kik kezdhetik majd el valóban a tanulmányaikat a Szolnok Campuson.

Sokan inkább levelezőn tanulnának

Míg a Népegészségügyi Kar ápolás és betegellátás alapképzés dietetikus szakirányára nappalira tagozatra mindössze nyolcan, addig levelezőre ötvenöten adták be jelentkezésüket.

– Ez a képzési forma Szolnokon egyébként több szakon népszerűbb még a gazdaságtudományok területén is – hangsúlyozta Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, aki a mesterképzésekről is beszélt.

– Az alapdiplomára épülő egészségügyi menedzser mesterszak is újként indul Szolnokon, harminc első helyes jelentkezés futott be, ami kiemelkedő a mesterképzések között, még összegyetemi viszonylatban is szép adat – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában