tavasz

2021.04.07. 16:30

Ébredezik a természet a csodákban bővelkedő Tiszakürti Arborétumban

Néhány napja kezdtek virágozni a magnóliafák az arborétumban, ahol a mostani időszakban is fogadhatnak látogatókat.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Mészáros János

A Bolza grófi család által kialakított főúri kertben külhoni fajok is helyet kaptak. A telepítéskor platánokat, hársakat, amerikai tölgyeket és különböző fenyőfajokat ültettek el. A több mint százéves, tizenhét méter lombkoronájú tiszafa is egyfajta kuriózumnak számít.

Az őszi lombszíneződés is egy igazi csoda, de a tavasz ébredése, a növények virágzása szintén sok látogatót vonz a Tiszakürti Arborétumba, mely a kormányrendelet értelmében a járványhelyzet ideje alatt is nyitva tarthat.

– Március 5-én nyithattuk meg kapuinkat, egyébként mindig a hónap első napján szoktuk. Azóta hétvégente kétszázötvenen is megfordulnak nálunk, ami jóval több, mint az ilyenkor szokásos – felelte megkeresésünkre Tálas László, az arborétum vezetője.

Hozzátette: a korábbiakkal ellentétben hétköznap nem igazán, inkább péntektől vasárnapig érkeznek hozzájuk a látogatók.

Amolyan szelfipontot alakítottak ki a virághíd alatt, melynek díszét mindig az adott ünnephez igazítják
Fotó: P. Pusztai Nóra

A Bolza grófi család által kialakított főúri kertben külhoni fajok is helyet kaptak. A telepítéskor platánokat, hársakat, amerikai tölgyeket és különböző fenyőfajokat ültettek el, de kerültek a földbe az ország és Európa más vidékeiről származó növények is. A több mint százéves, tizenhét méter lombkoronájú tiszafa például kuriózumnak számít, de sokan kíváncsiak egyebek mellett például a magnólia virágzására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában