Jászkunság

2021.04.17. 11:28

Elrettentő erővel bírnak a térfigyelő kamerák

A bűncselekmény számának csökkenése érdekében megyeszerte számos településen szerelnek fel térfigyelő kamerákat. A kihelyezett berendezések elsősorban általában a bevezető utakat és forgalmas csomópontokat figyelik, a felvételek egy-egy baleset kivizsgálásánál a rendőrség hasznára is válhatnak. Az illegális szemetelők, de kisebb falvakban akár a temetői lopások visszaszorítása érdekében egyre több helyszínen telepítenek különféle berendezéseket.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Baleseteknél, betöréseknél egyaránt jól jöhetnek a térfigyelő kamerák felvételei. Az utóbbi időben több esetben segítették a rendőrség mun­káját, kézre keríteni a tettest. A police.hu tájékoztatása szerint az újszászi vasútállomáson például egy elhagyott pénztárca eltulajdonítását rögzítette az egyik berendezés, így az elkövető beazonosításában kulcsfontosságúnak bizonyult a felvétel.

Októberben Abádszalókon, a Deák Ferenc úti játszótéren díszfákat törtek ki, a rongálót a kamera segítségével azonosították. Csak néhány említett eset, melyekben bizonyította hasznosságát a térfigyelő rendszer.

Tisztábban kirajzolódnak a balesetek körülményei

Fegyverneken már évekkel ezelőtt elkezdték a kamerarendszer kiépítését, ami mára összesen tizenegy helyszínen pásztázza a várost és környékét.

– Az első időszakban a fő bekötőutakhoz, illetve a városhoz bevezető utakhoz helyezett ki kamerákat az önkormányzat, hogy a Fegyverneken történt lopásokat, betöréseket a rendőrség nyomon követhesse. Ezt a rendszert fejlesztettük tovább a Zöld Város Program kereté­ben azzal, hogy a Hársfa úti, vagyis központi játszótér kör­nyékére, valamint az új buszmegállónál találha­tó külső kondipark mellé is telepítettünk megfigyelőrendszert – felelte kérdésünkre Huber József, a város mezőgazdasági, városüzemeltetési és fejlesztési intézményének vezetője.

Hozzátette: a kamerák többször segítették már a rendőrség munkáját, főleg a 4-es főút kereszteződésében történt balesetek körülményeinek tisztázásában.

– Eleinte volt visszatartó ereje a belterületekre telepített kameráknak is, de az a tapasztalat, hogy akiknek van félnivalója, azok már tudják, hogy a település melyik részére vannak telepítve, így azokat a területeket vagy elkerülik, vagy óvatosabbak – mondta az osztályvezető.

Bűnesetek feltárásában is hasznát vette a rendőrség

Kunszentmártonban az előző ciklusban kezdtek el térfigyelőket telepíteni, az állomások, közintézmények mellett több mint harminc helyszínt figyelnek a berendezésekkel.

– A lakossági jelzések és a rendőrségi javaslatok alapján úgy láttuk, hogy azokon a településeken, ahol ilyen kamerarendszer működik, ott a közterületen elkövetett szabálysértések, bűnesetek száma csökkent, ez mára nálunk is látszik a beszámolókból. Ezenkívül megelőző szerepük is van – fejtette ki Wenner-Várkonyi Attila polgármester. A kamerák felvételeit bűncselekmények feltárásában és a bizonyítási eljárás során is felhasználhatják.

– Olyan tapasztalatról is beszámolhatok, hogy közlekedési szabálysértés esetén a rendőrség több alkalommal is tudta használni a felvételeinket – utalt a funkciójára.

A tiszazugi városban működő jelenlegi szerver több kamerát nem tud ellátni, viszont az újabb beruházások tervezésekor felmerült, hogy bővítsék a rendszert.

„Unatkozó” kamaszokat buktattak le a térfigyelők

Csataszögön 2014-ben telepítettek hat térfigyelő kamerát. Az eszközökre még a helyi polgárőr egyesület nyújtott be pályázatot. Ezeket aztán a település frekventált helyein helyezték el, mert akkoriban magukról megfeledkező kamaszok rendszeresen garázdálkodtak a központban lévő játszótéren, a hivatal melletti hirdetőtábláról pedig leszaggatták a plakátokat. Szüleiknek mindhiába jelezték a „ténykedésüket”, azok nem akarták elhinni. Ezenfelül az udvaron tárolt szociális tűzifát is megdézsmálták. Egy éve három újabb kamerát helyeztek ki.

Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester elmondta: a bekamerázás teljesen bevált, azóta nem történt játszótéri rongálás, és az udvarból sem tűnt el semmi.

Nem sokkal a beüzemelés után egy haláleset kapcsán is segítséget nyújtott a felvétel.

Egy illető ugyanis a játszótérnél lett rosszul, és hunyt el, így egyértelmű volt, hogy nem történt semmilyen bűncselekmény. A falu határában, a Nagykörű felé vezető út mentén pedig vadfigyelő kamera működik, ami már több illegális szemetelőt leleplezett. Az úthoz előszeretettel hordanak ki építési törmeléktől kezdve mindenféle hulladékanyagot, ugyanakkor a felvételeken jól látható volt a rendszám, így beazonosították az elkövetőt.

Rendszámok felismerésére is alkalmas a készülék

Kőröstetétlenen tizenöt éve alkalmaznak térfigyelő kamerákat. A falu belterületén összesen húsz berendezés szolgál, melyből négy rendszámleolvasó készülék. Pásztor Imre polgármester hírportálunk érdeklődésére elárulta, hogy rendkívül jó lépés volt annak idején a hálózat kiépítése, hiszen segítségével sok mindenre fény derült.

– Néhány hete például a templom előtti kovácsoltvas korlátnak hajtott egy terepjáró. Összetört a szintén kovácsoltvas szemetes és a kerékpártároló egyaránt. A jármű mindent elsodort, a sofőrje ezután továbbállt – panaszolta a településvezető. Az esetet követően értesítették a körzeti megbízottat, aki megnézte a kamerafelvételt.

– Látszott rajta a rendszám és az eset időpontja is. Az illető nem jelentkezett, így feljelentést tettünk károkozás miatt.

Ha nincsenek a kamerák, akkor talán sohasem tudjuk meg, mi is történt valójában

– fogalmazott Pásztor Imre.

Az illegális szemétlerakást szorítanák vissza vele

Túrkevén már korábban megszületett a helyi térfigyelő rendszer létrehozásának ötlete. A tavalyi év végén pályázati forrásokból kezdődött el a megvalósítás. Az önkormányzat a közelmúltban sikerrel pályázott a Belügyminisztérium pályázati kiírására, és huszonhétmillió forintot nyert el illegális hulladéklerakók felszámolására.

– Ennek a pénznek egy részével újabb kamerák megvásárlását céloztuk meg a jövőbeni megelőzés és felderítés érdekében – tudtuk meg Sallai Róbert Benedek polgármestertől.

Szajolban a piac területén a közelmúltban helyeztek ki térfigyelő kamerákat vagyonvédelmi szempontok miatt. A három kamera és az egyedi képrögzítő rendszer kiépítését az önkormányzat önerőből finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában