nyár

2021.04.25. 11:25

Erős turisztikai szezonban bizakodnak a Tisza-tónál

Bár az oltások beadásának előrehaladtával egyre optimistábbak a turizmus szereplői, sokan bizonytalanok azzal kapcsolatban, milyen nyarunk lesz. A Tisza-tónál éppen a főszezon az év – gazdasági szempontból – legfontosabb időszaka. Az egyes szolgáltatók optimisták, elsősorban a tavalyi pozitív tapasztalatok miatt.

Ujvári László

Minden évben kerékpárosok tízezrei látogatnak el a Tisza-tó térségébe

Fotó: Ujvári László

Míg tavaly ilyenkor mindenki a járvány első hullámának végét várta és sok volt ezzel kapcsolatban a bizonytalanság, most az érintettek tudatosan készülnek a nyári hónapokra.

Biztonságos programokat kínálnak a turistáknak

– Úgy gondolom, erős szezonunk lesz, a tavalyi tapasztalatok is ezt mutatják. Ráadásul bizonytalan, hogy lehet-e majd, s ha igen, miként külföldre utazni, így nagy esélyt látok arra, hogy erős lesz a belföldi turizmus – vélekedett hírportálunk érdeklődésére Szabics Gábor, az örvényi Szabics Kikötő és Szabadidőpart munkatársa.

Vízen és vízparton most is zajlik az élet, látogathatók a tanösvények, mivel a túrázás szabadtéri sporttevékenységnek minősül.

Ugyanez a helyzet a kerékpár-, csónak- és kenubérlés terén is. A hírportálunk által megkérdezett szolgáltatók azt tapasztalják, hogy azért mutatkozik a korábbinál nagyobb igény ezek iránt, mert biztonságosan és a szabályok betartásával gyakorolhatók. Jó eséllyel idén is sláger lesz a sporteszközök bérlése.

A szállások jó részét már lefoglalták a nyárra

Az erős főszezon előszele érezhető a foglalásokban, a tiszafüredi Albatrosz Kikötő és Kemping már megtelt a nyári időszakra, május közepétől alig találni szabad helyet. A hétvégék és a hétköznapok egyaránt foglaltak, az emberek optimizmusát mutatja, hogy jó előre lefoglalták a nyári szállásukat. Mivel tavaly tavasszal és ősszel, valamint idén tavasszal elmaradtak az ilyenkor szokásos osztálykirándulások, csapatépítők és csoportos utak, így nem meglepő, hogy a nyári előfoglalások között a családok és baráti társaságok mellett nagyobb csoportokat is találni.

– Az átoltottsági arány alakulásának tekintetében optimisták lehetünk – ecsetelte Nagy Krisztián.

– Az Albatrosz Kikötő és Kemping tulajdonosa egy érdekességre hívta fel a figyelmet: mivel tavaly ilyenkor szigorú korlátozások voltak, így onnan nincs viszonyítási alapunk, de az idei csónak- és kenubérlések száma már meghaladta 2019 első három hónapjának adatait.

– A járványhelyzet rámutatott, hogy ez a Tisza-tó hatalmas előnye. Számos tevékenység a szabályok teljes betartása mellett is gond nélkül végezhető – magyarázta.

Tűkön ülve várják a szezonrajtot Poroszlón is, a Tisza-­tavi Ökocentrum tavaly május 8-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, hogy két gyengén közepes hónap után augusz­tusban minden korábbi rekordot megdöntsenek. Akkor hatvanegyezer látogatót fogadtak egy hónap alatt.

Minden évben kerékpárosok tízezrei látogatnak el a Tisza-tó térségébe
Fotó: Ujvári László

Folyamatosan végzik a karbantartási munkákat

– Minden bizonnyal hasonló forgatókönyvre lehet számítani idén is – kezdte Kiss János, az ökocentrum igazgatója. – November 11. óta vagyunk zárva, folyamatosan felújításokat és karbantartási munkákat végzünk, amennyire az anyagi lehetőségeink engedik. Erre az időszakra különösen igaz, hogy addig nyújtózunk, ameddig a takarónk ér – fogalmazott.

Elkészült az új járda a főbejárathoz, folyamatosan haladnak a szabadidőpark donga­útjának átépítésével, emellett megújult a Tutajos-tavi vízi játszótér, és hamarosan két rétisassal gyarapodik az állatbemutató.

– A célunk, hogy a megszokott színvonalon biztosítsunk majd tartalmas élményeket az érdeklődőknek – szögezte le az igazgató. Mint mondta, ez egy emberpróbáló időszak, de mindeddig helytálltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában