Rekonstrukció

2021.04.15. 17:28

Felújíthatják a jánoshidai templom ódon orgonáját

A közeljövőben jelentősen megújul a jánoshidai templom orgonája. Megtudtuk, az 1859-ben Cegléden készült hangszert több ütemben restaurálnák. A most zajló első ütem munkái a fúvót, a szélládákat, valamint a sípokat érintik.

Hartai Gergely

Soós Tamás szerint rendkívül időszerű már az ódon hangszer felújítása. A plébános meg is mutatta a régi, több mint százötven éves hangszert, melynek belső mechanikája még mintegy nyolcvan százalékban érintetlen, eredeti állapotú

Fotó: Pesti József

– A vasárnapi szentmisén átlagosan mintegy száz-százharmincan vesznek részt. Ennyi hívőnek szólal meg templomunk tizenkilencedik századi orgonája – kezdte mondandóját a Keresztelő Szent János születése templom plébánosa. Soós Tamás rámutatott, ezenkívül az ünnepi szentmiséken, valamint a gyászszertartásokon „szolgál” a becses hangszer.

– Plébánosként nagyon örülök, hogy lehetőség adódott arra, hogy felújítsuk az orgonánkat. Hat éve látom el a feladataimat Jánoshidán, ám ez idő alatt semmilyen jelentős munkálatot sem végeztek rajta, és tudomásom szerint korábban sem történt komolyabb beavatkozás – tette hozzá az atya.

Soós Tamás szerint rendkívül időszerű már az ódon hangszer felújítása. A plébános meg is mutatta a régi, több mint százötven éves hangszert, melynek belső mechanikája még mintegy nyolcvan százalékban érintetlen, eredeti állapotú
Fotó: Pesti József

A folyamatban lévő munkákról már a helyi egyházközség tájékoztatott. Hírportálunkhoz eljuttatott közleményükből kiderül, hogy a Jánoshidai Egyházközség a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesületének „Épített és kulturális örökségek megőrzése” című felhívására nyújtott be pályázatot 2018 decemberében. A támogató okirat 2020 március ötödikén kelt, miszerint vissza nem térítendő támogatásra lettek jogosultak.

Megtudtuk, egyelőre csak részleges felújítás érinti az orgonát, mivel a teljes restaurálás költsége rendkívül magas összeget jelentene. Ezt úgy hidalták át, hogy a helyreállításra több ütemre bontott árajánlatot kértek.

A mostani tekinthető az első ütemnek.

– Emellett persze folyamatosan keressük a lehetőségeket, a pályázati és egyéb forrásokat, ami lehetővé tenné a teljes restaurálást. Elsősorban azért, mert az orgona különösen értékes, egyedi darab. A belső mechanikája például még nyolcvan százalékban eredeti állapotú – hangsúlyozták közleményükben.

Majd arra hívták fel a figyelmet, hogy az orgona rendbehozatala speciális szakértelmet igényel, és az efféle munkára nem könnyű szakembert találni. A kivitelező végül az Art Prestant Kft., illetve Németh Imre orgonaépítő mester lett.

– A járványhelyzet miatt egy kicsit lassabban ment, de idén már aláírt szerződéssel rendelkeztünk, mely szerint a munka májusban elkészül. A cél, hogy a hagyománnyá vált Fátimai ünnepen már megszólaljon a hangszer – olvasható a beszámolóban.

Ami pedig az első ütemben megvalósuló munkálatokat illeti, először a fúvó, a szélládák és a sípok restaurálása történik meg.

– Ahhoz, hogy a felújítás megvalósulhasson, többek segítségére is szükség volt. Az Egri Főegyházmegye biztosítja az önerőt az egyházközség részére. Emellett elkélt az egyházközség tagjainak közreműködése is. A már felújított több mázsás fúvót ugyanis nem volt könnyű feljuttatni a kórusra – összegezték válaszukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában