Szolnok

2021.04.10. 11:28

Frappáns ötletekkel próbálják színesíteni az online tanórákat

Az alsósok számára különösen nehéz az online oktatás, ugyanakkor a pedagógusok igyekeznek minél színesebbé és komfortosabbá tenni a tanórákat. Számos kreatív feladat megoldásába vonják be a diákokat, valamint szakköröket biztosítanak nekik. A gyerekek érezhetően vágynak a beszélgetésekre, „találkozásokra”. Ezekről és még számos humoros szituációról meséltek lapunknak Nagy Bernadett és Tóth Tamás tanítók.

Köllő Judit

Nagy Bernadett fontosnak tartja, hogy diákjai hallassák a hangjukat az online órákon is

Forrás: Beküldött fotó

Nagy Bernadett második osztályosokat tanít. Jó néhány továbbképzésen vesz részt azért, hogy segíthesse tanítványait az online oktatás útvesztőiben. Emiatt egy privát csatornát is létrehozott az egyik videómegosztó portálon, hogy bármikor visszanézhető tartalmakat készítsen a gyerekeknek. Továbbá egy olyan kurzusra is becsatlakozott, melyen különböző módokat ismertetnek meg a pedagógusokkal, hogy azok mivel színesíthetnék még jobban a tanóráikat.

Bármikor visszatekerhető oktatóvideókat is készít

– Egy olyan digitális környezetet kell kialakítanunk, ahová a gyermek szívesen jön – vélekedett Bernadett. – A kollégákkal folyamatosan összedolgozunk, segítjük egymást, ötletelünk és tanácskozunk arról, hogy egy adott feladatot miként építhetnénk be az online órákba. Nagyon fontosnak tartom a jelenlegi helyzetben is, hogy minden diákomat megszólítsam az órákon. Szeretem hallani a hangjukat, és ezzel az a célom, hogy mindegyikük érvényesülhessen.

Nem könnyű átadni az alapvető dolgokat a kicsiknek online, ezért törekszem sokszor játékos formában tanítani őket.

– Emiatt készítem a kis videókat is, melyek segítséget jelenthetnek a szülőknek. Bármikor visszatekerhető tartalmakról van szó, így ellenőrizhetik a gyerkőcöket. Végigkísérhetik például a betűírás művészetét. A videókban mindig elmondom, hogy hagyják nyugodtan magára a gyermeket, hiszen lépésről lépésre tudja követni a tananyagot.

Mostanság az élő órákkal próbálom mindezt kiváltani, illetve olyan digitális feladatlapokat adok a diákjaimnak, amik javítják önmagukat, ezáltal rögtön láthatóvá válik az eredmény.

– Fontosnak tartom megjegyezni, hogy mindez nem értékelésre és osztályzatra megy, hanem a gyakorlást szolgálja. Amikor valami új feladatot próbálok bevezetni, akkor előtte beszélünk róla. Minden a kölcsönös együttműködésen alapszik. Igyekszem a matematikafeladatokat is a lehető legegyszerűbben megfogalmazni, hogy minél érthetőbb legyen, és később is fel tudják idézni azokat. Ez elengedhetetlen, mivel az ismeretek kikopnak. Rendkívül büszke vagyok rájuk, mert mindig megbirkóznak a feladattal, és mernek segítséget kérni.

Nagy Bernadett fontosnak tartja, hogy diákjai hallassák a hangjukat az online órákon is
Fotó: Beküldött fotó

Néha váratlan helyzeteket teremt az online tanítás

A digitális oktatás gyakran mulatságos szituációkat teremt, ugyanis Bernadettnek a hatodikos fiával sokszor egyszerre van két különböző órája.

– Többször is előfordult már, hogy míg én angolórát tartottam a kicsiknek, addig a fiamnak énekórája volt. Mikor például furulyáznia kellett, az eléggé tréfás helyzeteket szült, még úgy is, hogy két külön helyiségben voltunk. Tavaly olyan is előfordult, hogy a gyerekem megkért, segítsek neki egy történelem házit megoldani. Viszont a munkahelyi online feladataim, az internetes egyetemi tanulmányaim, valamint a háztartásbeli elfoglaltságaim teljesen lekötötték a figyelmemet.

Így ő aznap este csak annyit mondott: „ha holnap lélekben is otthon leszek, akkor majd megoldjuk a házi feladatot”.

– A helyzetet maga a felismerés tette mulatságossá, mert rájöttem, hogy az itthoni munkáim közepette sokkal jobban el tudok veszni, mint egyébként.

Oldott légkörben könnyebb az ismeretek átadása

Tóth Tamás tanító és vlogger – akit jelöltek a 2021-es pedagógus Oscar-díjra – elmondta, hogy minden egyes gondolatát úgy kell megfogalmaznia, hogy azt az alsósok tökéletesen megértsék.

– Alapvetően a tekintetben nincs szentírás, hogy ki milyen felületet használjon. Szerintem az a legfontosabb, hogy a gyerekek számára olyan közeget biztosítsunk, ami az iskolai tanórákat is jellemzi – hangsúlyozta Tóth Tamás.

Tóth Tamás szerint játékos formában könnyebb tanítani
Fotó: Nagy Balázs

– Úgy gondolom, hogy az igazi pedagógusok igyekeznek mindent megtenni a tanítványaikért. Hallottam olyan kollégáról, aki felfedezte, hogy a konyhaszekrénye alkalmas az írásra, hiszen nagyon könnyen tisztítható a felülete, így azt használja. Jómagam próbálom minél többet megmozgatni őket, és úgy tanítani, hogy mindent lássanak, miközben magyarázok. Nagyon szeretik a különböző hangulatjeleket használni, bohóckodni a mikrofonban. Éppen ezért szoktunk olyan foglalkozásokat is tartani, ahol beszélgetünk arról, hogy hogyan telt a napjuk, és milyen a hangulatuk.

Sőt, néha még az órák közötti szünetekben sem kapcsolom szét a videót, hogy akkor is tudjanak egy kicsit „betyárkodni” és beszélgetni, ezáltal kapcsolatot létesíthessenek egymással.

– Úgy vettem észre, a tanulóim kifejezetten élvezik az online órákat. Persze a tantermieket semmi sem tudja überelni, de sikerült egy olyan közeget teremtenem, ahová szívesen járnak. Számukra mindez nagyon izgalmas, éppen ezért nehéz a figyelmüket a feladaton tartani. Teljesen más egy felső tagozatost vagy középiskolást tanítani, mint egy kíváncsi kis alsóst. Tanóra közben sokszor eszébe jut valami, amit mindenképpen meg szeretne osztani.

Például állandó téma nálunk, hogy mindenki meg akarja mutatni, kinek milyen háziállata van otthon.

– Megesik, hogy eszébe jut, milyen finomat ebédelt, vagy hogy kiesett a foga, illetve mikor van a szüleinek a születésnapja. Mindez természetesen az iskolai keretek között megtartott órákon is jelen van, viszont a mostani helyzetben még bohókásabb tud lenni. Igyekszem humorosan felfogni a helyzetet, és bennem az tartja a lelket, hogy ez egy átmeneti időszak, így hamarosan minden visszazökken a régi kerékvágásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában