önkényuralmi jelkép

2021.04.21. 19:58

Horogkeresztes molinóval lázítanak hungaristák Szolnokon

Márciusban Szálasi Ferenc halálának hetvenötödik évfordulóján a nyilas pártvezér fotójával pózoltak hungarista aktivisták a világháborús emlékműnél, majd az erről szóló képet internetes közösségi oldalon tették közre. A napokban pedig ismeretlenek Adolf Hitler egyik fennmaradt idézetével, születési dátumával, illetve horogkereszttel felfestett méretes molinót feszítettek ki a Tiszavirág híd korlátjára. Mindkét eset közfelháborodást okozott, információink szerint ezúttal az elkövetőket is elkapták.

Mészáros Géza

Forrás: Beküldött fotó

A Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke Szalay Ferenc polgármesternek intézett levele nyomán hírportálunk is megkereste a közösség vezetőjét. Berman Dávid szégyenletesnek nevezte a történteket. Mint jelezte, azért is fájó, hogy napjainkban, egy szintén világméretű veszélyhelyzet idején még mindig akadnak olyan csoportok, melyek alig gyógyuló sebeket szaggatnak fel, nincsenek tekintettel mások érzékenységére.

A városvezetőnek címzett levelében kitért arra is: „...Szégyenletes és szomorú, hogy városunkban a 21. században ilyen borzalom megtörténhet. Szolnok várossá fejlődésében meghatározó szerepet játszottak azok a zsidó családok, akik betelepülésükkel fellendítették a város kereskedelmét, elindították a polgárosodást. A „három templom” vallási közösségei jól megfértek egymással (...) A Szolnoki Zsidó Hitközség nevében és minden jóérzésű ember nevében tiltakozásunkat fejezzük ki az ilyen megnyilvánulások ellen!”.

Megkeresésünkre Szalay Ferenc polgármester – mint ahogy kihangsúlyozta – a városlakók, a tisztességesen gondolkodó többség nevében is nyilatkozott.

– Mélységesen felháborít, hogy bárki a nácizmus jelszavaival próbál feszültséget kelteni.

– Szolnok egy békés, nyugodt város, ahol remekül megtalálja a hangot valamennyi vallási felekezet. Nagyon örülök annak, hogy nagyon gyorsan a hatóságok látókörében került két személy, akik nagy valószínűséggel a molinók kihelyezése mögött állnak. Az ő előállításukról már intézkedtek is városunk rendőrei. A cselekedet ellen csak ezzel a határozottsággal szabad fellépni, mert ezzel is azt üzenjük zsidó honfitársainknak: itt békében, nyugalomban élhetnek, közösségünk kiveti magából a nácikat! – emelte ki mondandójában a városvezető.

A közfelháborodáson túl azután is érdeklődtünk, vajon milyen felelősségre vonási, jogi vonzata lehet a történteknek. Hírportálunknak dr. Nagy Lajos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője, csoportvezető ügyész nyilatkozott a szakma állásfoglalásáról.

Fotó: Beküldött fotó

– Az önkényuralmi jelkép a magyar jog szerint olyan jelkép, amelynek használatát törvény tiltja. A „Hitler molinó” kifüggesztése esetében az elkövető vagy elkövetők azért vonhatók felelősségre, mert horogkeresztet tettek közszemlére, amely az adott önkényuralmi rendszer áldozatainak emberi méltóságát, kegyeleti jogát sérti. A közszemlére tétel ez esetben egyértelműen megállapítható, hisz’ nyilvános helyen helyezték el a jelképet tartalmazó molinót, így azt sokan láthatták. Egyébként az sem szükséges, hogy valójában bárki is lássa, elég, ha ennek csupán a lehetősége adott.

– Az elkövetők tette azért büntetendő, mert az egészében arra utal, hogy a náci népirtó és erőszakkal kizárólagosságra törekvő ideológiával való azonosulás kifejezése és ennek propagálása volt a szándék.

– A „Hitler molinó” esetében az elkövetők cselekménye – a jelenlegi adatok szerint – alkalmasnak mutatkozik önkényuralmi jelkép használatának megállapítására. Ez bűncselekmény, egy vétség (a Btk. 335. §-ának c) pontja szerint).

– A Büntető Törvénykönyv ezt a cselekményt 5-90 napi elzárás büntetéssel fenyegeti, melyet büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani. A pontos tartamot a bíró állapítja meg, a cselekmény súlyosságát mérlegelve – tudtuk meg dr. Nagy Lajostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában