Galériával

2021.04.17. 17:00

Kecsegét telepítettek a Tiszába Szolnoknál

Százhetvenhat kilogramm kecsegével gyarapították szombaton a Tisza halállományát Szolnoknál.

Kovács Berta

Kecsegéket telepítettek a Tiszába Szolnokon.

Fotó: Nagy Balázs

A jogszabályok a halászati hasznosítóknak előírják, hogy összehangolják a halgazdálkodási terveiket. Ennek eleget téve a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ), a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége együttműködésben egy adott termelőtől, azonos időpontban vásárolva telepített kecsegét a vízrendszerbe. A halak kihelyezését Szolnoknál kezdték, majd a szállítóautó tovább indult a halakkal Békés, majd Csongrád-Csanád megyébe.

– Ez a hal nem fogható státuszban van, ha mégis horogra akad, a horgász nem viheti el, vissza kell engednie – hangsúlyozta Donkó Péter, a KTVHESZ titkára.

– Mégis fontos az állomány növelése, hiszen Közép-Európában a legnagyobb, legstabilabb kecsege állomány itt a Közép-Tiszán, illetve a Tisza alsó szakaszán található. Fontos számunkra, hogy az állomány nőjön, illetve a jogszabály előírása alapján tartósan fennmaradjon. Ez a halgazdálkodói érdek. Abban is bízunk, hogy a Tiszán megerősödik annyira az állomány, hogy a horgászok számára ismét fogható legyen.

Mindhárom szövetség, illetve megyénkben a Tisza előző halászati hasznosítója is már tíz éve telepíti ezt a halfajt. Korábban évente egy alkalommal végezték e műveletet, Szolnokon a Tiszai Hal Napjára időzítve, látványtelepítés formájában. Néhány gyerek most is testközelből ismerkedhetett a halakkal. Ezen azonban nem tudták le az állomány gyarapítását, szeptemberben hasonló mennyiséget juttatnak még a folyóba.

A korábbi alkalmakhoz képest most nagyobb, 60 dkg átlagsúlyú példányokat helyeztek ki, de akadtak kilós nagyságúak is. A méretnövelés oka, hogy a téli időszakban az átvonuló kormoránok előszeretettel fogyasztják a kecsegét a hengeres testük miatt, így viszont remélhető, hogy érkezésük idejére a halak megnőnek annyira, hogy kevés eséllyel végezzék e madarak gyomrában.

A KTVHESZ a tavalyi és azt megelőző évben a téli hónapokban halászati szakértő bevonásával mintavételezéses módszerrel vizsgálta az állományt, és mindenféle méretű példányt találtak. Azt tapasztalták, hogy a folyó egyes szakaszain bőségesen mennyiségben, máshol gyérebben voltak jelen. Donkó Péter elmondta, e vizsgálatokat folytatják, de úgy tűnik, stabil, önfenntartó állomány van jelen most is a folyóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában