JÁSZKUNSÁG

2021.04.25. 14:00

Közel ezer testkamera beszerzését tervezi a vasúttársaság

A cél, hogy az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára biztosítani tudják a testkamera használatát.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása. A készülékek használatának bevezetése óta kevesebb kalauzt ért agresszió. Idén az első negyedévben 1556 jegyvizsgáló összesen 3882 alkalommal vett fel kamerát szolgálata során, és mindössze 1 esetben kellett bántalmazás miatt a rendőrség megkeresésére átadni a felvételt – tájékoztatta hírportálunkat a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A testkamerát, 2019. szeptember 1-étől vehették használatba a jegyvizsgálók: összesen 103 eszközt 12 telephelyen. 2020-ban újabb beszerzés keretében 66 kamera érkezett. A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja munkatársait ért bántalmazások megelőzését, elkerülését, testi-lelki épségük megőrzését, ezért további közel 1000 testkamera beszerzését tervezi. A vasúttársaság célja, hogy biztosítani tudja az összes szolgálatban lévő kalauz számára a testkamera használatát, minden szolgálati helyen.

2020. augusztus 31-től a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalon. Azokon a vonatokon, amelyeken korábban az esetek többsége történt, minimálisra csökkent a bántalmazások száma.

A MÁV-START összesen 169 testkamerát telepített eddig. A Balassagyarmatról, a budapesti Nyugati pályaudvarról, Ceglédről, Celldömölkről, Debrecenből, Dombóvárról, Esztergomból, Kecskemétről, Miskolcról, Szobról, Szolnokról és Vácról induló vonatokon már sikerrel alkalmazzák a készülékeket. A budapesti Keleti pályaudvar, Füzesabony, Komárom, Sátoraljaújhely, Szeged, Tapolca és Záhony jegyvizsgálói várhatóan májustól használhatják az eszközöket – írta közleményében a vasúttársaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában