Galériával

2021.04.30. 15:00

Megnyílt Szolnok legnagyobb közösségi tere, az Ormos Imre park

Pénteken délután megnyílt Szolnok legnagyobb közösségi tere, az Ormos Imre park.

Mészáros Géza

Hosszú előkészítő folyamatok, támogató és kritikus hangvételű hozzáállások és jelentős mennyiségű munkaóra után, április 30-án délben hivatalosan átadták a megyeszékhely talán legszebb, méretében azonban biztosan legnagyobb baba-mama-barát, családi közparkját a Tallinn városrészben. Az egykori Vörös csillag, ma Városmajor út mentén megépült, mintegy 22 ezer négyzetméteres közösségi tér dr. Ormos Imre nevét viseli.

A Kossuth-díjas botanikus volt ugyanis, aki az 1939-től épült és ’41-től Magyar Királyi Szolnoki Honvéd Csapatkórház néven, majd 1947-től Állami Tüdőgyógyintézetként, később Tüdőkórházként működő egészségügyi intézmény parkját megtervezte, annak növényvilágát betelepíttette.

Az évek óta nem funkcionáló, folyamatosan omladozó kórházépületet a közeli években lebontották, s miután a park megmaradt helyi jelentőségű védett természeti területnek, ezért ősfáit megtartották. A terület egy részén lakóparkot építettek, a telkek eladásából befolyt 300 millió forintot a város a Vízpart körúti bentlakásos idősotthon harmadik szárnyának megépítésére fordította.

Az ősfás területen megépült Ormos Imre park-beruházás közel 555 millió forintos európai uniós támogatást nyert, melynek köszönhetően a megyeszékhely legnagyobb közparkját építette meg a Szolnoki Városüzemeltetési Kft.

A zárható, közvilágítással, térfigyelő-kamerákkal, parkőr-felügyelettel ellátott terület több részén is játszóterek, egykilométeres futókör, foci-/kosárlabdapálya, street workout-pálya, hatalmas zöldfelület, újonnan ültetett facsemeték és kávézó is várja a látogatókat.

A szabadidő eltöltésének kényelméről ivókutak, mosdók, padok és kerékpártárolók gondoskodnak. A tematikus játszótér elemeiről Szolnok nevezetességei köszönnek vissza: a vár, a Tiszavirág-híd, az Eötvös téri víztorony, a város repüléstörténetének emlékei, illetve maga a Tisza folyó is.

A hivatalos átadón pénteken Szalay Ferenc polgármester, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója mondott ünnepi beszédet, s ajánlotta be biztonságos használatra a lakosságnak. Nem sokkal később, kora délután az Ormos Imre parkot birtokba is vette a lakosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában