JÁSZKUNSÁG

2021.04.24. 11:25

Nyílt napok nélkül kell idén óvodát választani

A járványhelyzet miatt már tavaly is elmaradtak az óvodaválasztást segítő nyílt napok. Sajnos idén sem tarthatnak az intézmények ilyen eseményt, az óvodák vezetőségei egyéb módokon igyekeznek segíteni a szülőknek és gyermekeiknek a választásban.

Rimóczi Ágnes

Hamarosan a szolnoki Mustármag óvoda apróságai is új játszótársakat kapnak

Fotó: Mészáros János

– Annak idején a lányommal még részt vettünk ovikukucska programokon. Jó volt, hogy személyesen megnézhettük mindkét intézményt, melyek közül végül választottunk – mesélte egy szolnoki anyuka. Családjukban a kisebb gyermek tavaly lett óvodás, és ekkor már nagyon hiányzott a korábbi lehetőség.

– Időközben elköltöztünk, így nem ugyan abba az oviba ment a fiam, ahová a lányom járt. Most úgy kellett gondolkoznunk, hogy a választott intézmény a lányom sulijához legyen közel. Jó lett volna bekukkantani az óvoda életébe, amire nem volt lehetőség. Így ismerősöktől érdeklődtem, végül szerencsére így is jó választásnak bizonyult az intézmény – tette hozzá az anyuka.

A mostani nevelési évben is hasonlóak a szülők lehetőségei. A nyílt napok – a szolnoki intézményekben az Ovi-kukucska elnevezésű programok – elmaradnak, ismerősök tapasztalataiból igyekeznek tájékozódni a családok.

A Facebookon például a szülők alapítottak egy csoportot, ahol szolnoki óvodákról osztják meg véleményüket egymás között a tagok.

Természetesen az intézmények is igyekeznek segíteni a választásban. A rendkívüli szünet ideje alatt a Szolnok Városi Óvodák honlapján például OVI-TV működött információs lehetőségként.

– Sajnos a járványhelyzet ebben az évben sem teszi lehetővé, hogy a családok személyesen, gyermekükkel közösen betekintsenek az óvodai mindennapokba. Tudjuk, hogy ez nehezen pótolható, de felkínáltuk és felkínáljuk az intézményünk honlapján történő tájékozódás lehetőségét. Ott bővebb információkhoz lehet jutni a tagintézményeinkről – mondta el érdeklődésünkre Szamosfalviné Törőcsik Ibolya.

A Szolnok Városi Óvodák általános igazgatóhelyettese kiemelte, hogy kérdés vagy bizonytalanság esetén munkatársaik készségesen állnak a szülők rendelkezésére, a honlapon közzétett e-mail-címeken vagy telefonos elérhetőségeken.

– Ráadásul elérkezett a döntés ideje. A 2021/2022-es nevelési évre április 26-tól április 30-ig fogadjuk a jelentkezéseket.

– Bízunk abban, hogy a következő nevelési évünk már zavartalanul zajlik mindegyik tagintézményünkben – tett hozzá végül Szamosfalviné Törőcsik Ibolya.

Hamarosan a szolnoki Mustármag óvoda apróságai is új játszótársakat kapnak
Fotó: Mészáros János

A jelenlegi helyzet a Szolnoki Mustármag Római Katolikus Óvodában is befolyásolja a beiratkozást, mely április 26-tól 29-ig tart az intézményben.

– Az elektronikus jelentkezést követően szeretnénk majd személyesen is találkozni a családokkal. Ezt természetesen a járványügyi előírások betartásával valósítjuk meg, külön-külön találkozunk a szülőkkel. Fontosnak tartjuk, hogy legalább egy rövid személyes találkozó keretében megismerhessük egymást – mondta el Somogyiné Tálas Anikó óvodavezető.

A kisebb településeken is javarészt elmaradtak az óvodai nyílt napok.

– A helyi családok ismernek bennünket, óvó néniket, azért mindig lehetőséget teremtünk, hogy a szülők és leendő ovisok bepillantsanak az intézményben zajló mindennapokba. Sajnos erre most nem volt alkalom, így online bemutatkozással, figyelemfelhívással csalogatjuk a gyerekeket – mondta el G. Nagyné Récsányi Zsuzsanna.

A nagykörűi Cseresznyevirág Katolikus Óvoda vezetője kiemelte, ők is nagyon várják már, hogy visszaálljon a régi rend. A minapi újranyitással még nem népesült be az óvoda, vannak családok, amelyek hosszabb-rövidebb időre felmentést kértek.

– Nagyjából a létszám negyven százaléka kezdte most az ovit, a jövő héttől már több gyermeket hoznak majd az intézménybe. Némi bizonytalanság még van a szülőkben, úgy látom, hogy május közepére népesedik be újra az ovink – tette hozzá az intézményvezető.

Elektronikus formában lehet jelentkezni az intézményekbe

Túrkevén is sajnálattal fogadták, hogy – tavalyhoz hasonlóan idén is – nem nyithatták meg a szülők előtt a tagintézményeket, nem tarthattak nyílt napokat, ahol a családok betekintést nyerhettek volna egy-egy telephely életébe.

– Már tavaly sem volt lehetőség a megszokott személyes jelenléttel megoldani az óvodáskorú gyermekek beíratását, idén sem lesz ez másképp – mondta el Barnáné Gaál Erzsébet. A négy telephellyel működő Túrkevei Óvodai Igazgatóság és Bölcsőde intézményvezetője hozzátette, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a jelentkezési lapokat elektronikus formában nyújthatják be, nem szükséges a személyes jelenlét.

– Minden harmadik életévét betöltő gyermek és szülei számára eljuttattunk egy beiratkozást segítő anyagot. Abban bemutatkoztak az óvodai telephelyek, az óvodapedagógusok és nevelést-oktatást közvetlenül segítő kolleginák. Megadtuk a telefonos, illetve elektronikus elérhetőséget, ahol benyújthatják a jelentkezési igényüket – vázolta fel a beiratkozás menetét az intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában