JÁSZKUNSÁG

2021.04.08. 13:55

Óvatosan a gázpalackokkal! – tanácsolják a szakemberek

Gázpalack robbant fel egy csepeli gíroszosnál a közelmúltban, heten megsérültek. Ez azonban nem egyedi eset, a tűzoltók évente átlagosan hétszázszor vonulnak olyan helyszínre, ahol gázpalack van. Leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt propánbutángáz-palackok adnak munkát a tűzoltóknak. A tűzzel érintett helyszínen lévő gázpalackok az esetek tizenöt százalékában fel is robbannak, nem ritkán súlyos személyi sérülést és jelentős károkat okozva.

Czakó Nóra

Ennyi maradt abból a gíroszosból, ahol egy gázpalack robbant fel nemrég

Fotó: Katasztrófavédelem

– Egyetlen perc alatt felrobbanhat egy gázpalack az égő lakásban vagy garázsban – mutatott rá Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Tavaly november közepén szigetelési munkálatok közben gyulladt ki egy gázpalack Szolnokon, egy Mátyás király úti, hatemeletes társasház tetején. A lángok a csatlakozásnál és a gumitömlőnél csaptak ki. Július végén pedig Abádszalókon, a vasútállomás közelében, egy családi ház konyhájában robbant fel egy gázpalack. Az épület lakhatatlanná vált, a konyha gipszkarton álmennyezete leszakadt, az ablaküvegek kitörtek. Májusban szintén Abádszalókon, a Petőfi úton szivárgott a gáz egy palackból, melynek az zárószelepén megszakadt a menet, így azt sem nyitni, sem zárni nem tudták.

– Sok helyen használnak palackos gázt, az ezekről működő kerti grillek is egyre népszerűbbek. A gázpalackban lévő gáz nehezebb a levegőnél, ezért nem szabad pincében használni, mert ha szivárog, leülepszik, és könnyen robbanáshoz vezethet – magyarázta Németh Ádám.

– Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe, és zárófóliával van lezárva. Az illegálisan árult palackok gyakran túl vannak töltve, emiatt még robbanásveszélyesebbek. Palackcsere előtt kapcsoljuk ki a gázt, a palackot pedig zárjuk el. Csak a palackhoz készült gumitömítést és tömlőt használjuk. Minden palackcserénél új tömítésre lesz szükség, közben pedig tilos dohányozni vagy nyílt lángot használni. Saját kezűleg csak a palackcserét végezzük el, a gázkészüléken szükséges minden egyéb javítást bízzunk szakemberre. A palackcserénél ne használjunk olyan fogót, ami megrongálhatja a tömlőt, vagy a nyomáscsökkentőt – fűzte hozzá.

Ennyi maradt abból a gíroszosból, ahol egy gázpalack robbant fel nemrég
Fotó: Katasztrófavédelem

A szóvivő arról is beszélt, hogy ha kicseréltük a palackot, a tömlő és a palack csatlakozási pontjához fújjunk szivárgást ellenőrző sprayt, vagy kenjünk mosogatószeres, szappanos vizet. Ha buborékok keletkeznek, szivárog a gáz.

Fontos, hogy a palack ne legyen 40 Celsius-foknál melegebb helyen, mert a meleg hatására nő benne a nyomás, ami robbanáshoz vezethet. Emellett kerüljük a házilagos megoldásokat, hiszen jellemzően ezek végződnek tragédiával. Használat után mindig zárjuk el a palackot. Ha pedig olyan épület gyullad ki, ahol gázpalackok vannak, a 112-es segélyhívó számon a tűz bejelentésekor említsük meg a palackokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában