Jászkunság

2021.04.20. 19:58

Ritka kincs a jó szakember, érdemes előrelátóan tervezni a munkákat

Nagyjából négy és fél hónap telik el egy szakemberrel való kapcsolatfelvétel és a munka tényleges megkezdése között egy lakásfelújításnál. Ez két héttel több, mint 2020 júliusában volt – derül ki a Mapei Kft. országos felméréséből. Megyénkben is ajánlatos előrelátóan betervezni a szakmunkákat.

Kovács Berta

Manapság egyik legnagyobb hiány a villanyszerelőkből mutatkozik

Forrás: Illusztrációfotó / Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

Átlagosan 133 napot kell várni szakemberre, még ha megyénként eltérő is a kép. A legrövidebb várakozási idővel Komárom-Esztergom megyében számolhatnak (110 nap), legsúlyosabbnak pedig Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyében tűnik a szakemberhiány, itt 150, illetve 149 nap az átlagos várakozási idő. Jász-Nagykun-Szolnok megyében átlagban 128 nap telik el a munkák megkezdéséig.

Országosan a legkevesebbet ácsra (94 napot), míg a legtöbbet (157 napot) gépészre, illetve villanyszerelőre (145 napot) kell várni.

A megrendelések megszaporodásában jelentős szerepet játszik az otthonfelújítási támogatások igénybevétele is, valamint az, hogy tavaly a járvány miatt sokan kivártak, most viszont szeretnék mielőbb letudni a halogatott munkákat.

A Szolnokon élő Kovács Gergely a tavalyi év elején döntött úgy, hogy felújítja családi házát. Kétszintes épületük földszintjén az elavult villanyhálózat cseréjét, továbbá a fürdőszobát szerette volna rendbe tenni.

– Már tavaly februárban szakember után néztünk. Akadt is olyan kőműves, aki vállalta a felújítást, de hozzáfűzte, hogy csak hónapok múlva tudna jönni, annyi nála a jelentkező. A villanyszerelőnél ugyanez volt a helyzet – osztotta meg tapasztalatait a szandaszőlősi férfi.

Ezután azt is elárulta, hogy a mosdók felújítása miatt vízvezeték-szerelőre is nagy szüksége lett volna. A munkára a tavalyi év elején egy szakember ismerősüket kérték fel, aki azonban jelezte, hogy az év végéig biztosan nem tudja rendbe tenni a csőrendszert.

Manapság egyik legnagyobb hiány a villanyszerelőkből mutatkozik
Fotó: Illusztrációfotó / Gyuricza Ferenc

– Más szerelőnél is próbálkoztunk, aki először elvállalta, majd másnap lemondta a munkát – panaszolta a fiatalember.

Soós Józsefék a jászsági víkendházukat szeretnék lépésenként tatarozni.

– Múlt nyáron akartunk belevágni a felújításba. Az egyik külső falon hullik a vakolat, azt igyekeztünk volna megcsináltatni. Egy kőműves szep­temberre vállalta is, abban ma­radtunk, hogy a hónap elején felhívom, és konkrét időpontot egyeztetünk. Először nem tudta megmondani pontosan, mikor jöhet, hosszabbra nyúlt a munkája, utána meg kórházba került, így kezdhettük elölről a szervezést. Közben találtunk egy repedést is a sarkon, gondoltuk, egyszerre letudjuk. Nem sikerült.

– Téli időszakban mi már nem járunk ki, hiszen lemegy a kert, most tavaszra meg még nem kaptunk időpontot. Állítólag sokan halogatták tavaly a felújításokat, most rengetegen keresik meg a szakembereket. Festetni is akartunk a két szobában, de mivel két hónappal későbbre kaptunk csak időpontot, a gyerekek bevállalták, hogy megcsinálják, mikor kijönnek hozzánk. Most a lakásban kellene megnézetni az elektromos hálózatot, vibrál a lámpa, jó kérdés, erre mikor kerülhet sor.

Csak az ismerős „szaki” jöhet szóba, állítólag sok most a kókler a piacon, akik hamar kijönnek, ugyan, de a munkájuk hagy kivánni­valót maga után...

Horváth Gábor belvárosi lakásában cseréltette ki az ablakot. Neki szerencséje volt, mindössze egy hetet kellett várnia. Igaz, már tavaly nyáron megbeszélte az ablakossal, hogy márciusban aktuális lesz ez a munka, akkor meg is egyeztek.

A felméréshez hasonló hosszúságúnak mondja a várakozási időt dr. Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke is.

– Körülbelül három-négy hónap a kivárási idő. Az okok között az is szerepel, hogy nagyon sokan a bezártság időszakában akarják rendbe szedni a lakást, elvégezni a felújításokat. A szakipari munkák így felértékelődtek. Rengetegen keresnek festő-mázoló-tapétázót, kőművest, ácsot, de egyéb szakembert is – számolt be kamarai tapasztalataikról.

Elmondta azt is, hogy ha nem is túl gyakran fordul elő, de ebben a bizonytalan helyzetben jobban mozgolódnak az olyanok is, akik felveszik előre a munka árának 40–50 százalékát, majd felszívódnak, és nem lehet elérni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában