felújítás

2021.04.24. 13:39

Szívükön viselik az abonyi Vigyázó-kastély sorsát

A városvezetés még tavaly kezdeményezte a Vigyázó-kastély állapotfelmérését a terület tulajdonosainál és az örökségvédelmi hatóságnál.

Hartai Gergely

Nagyon ráférne már a felújítás a Vigyázó-kastélyra

Fotó: Mészáros János

Pető Zsolt polgármester javaslatot tett rá, hogy a Vigyázó-kastélyt és a körülötte lévő parkot telekmegosztással válasszák le az üzemi területről– számolt be róla közösségi oldalán a polgármesteri hivatal. Az elhatárolást követően megnyílhat a lehetőség a terület önálló kezelésére, és az önkormányzat vagy civil szervezet közreműködésével a kastélymentés elindítására.

Arról is beszámoltak, hogy a városvezető kezdeményezését támogatták az ingatlan tulajdonosai, így az elmúlt hónapokban a földhivatal lefolytatta a telekmegosztással kapcsolatos eljárását. Április 7-én a városházán folytatódtak az egyeztetések, melyek eredményeként a tulajdonosok elfogadták a Vigyázó-kastély területi leválasztásával kapcsolatos döntést. Megtudtuk: a többségi tulajdonos a kastély megmentése érdekében kész átadni a területet a város, vagy egy erre a feladatra létrejött alapítvány számára.

Krupincza János önkormányzati képviselő és Pető Zsolt polgármester javaslata alapján kidolgozzák a kastély jövőbeni kezelési lehetőségeit, ami után létrejöhet a műemléképület jövőjét biztosító megállapodás.

Nagyon ráférne már a felújítás a Vigyázó-kastélyra
Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában