Jászkunság

2021.04.16. 13:58

Teljesen más területen kezdték pályáfutásukat a rendőrség sajtósai

Sokszor találkozhatunk a nevükkel a Szoljon.hu-n, mégsem tudunk róluk sokat. A megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályán az elmúlt másfél évben több személyi változás is történt. Jelenleg egy sajtószóvivő és két sajtóreferens dolgozik azért, hogy segítse a média munkatársait.

Czakó Nóra

Mári Ilona (balra), Sipos Andrásné és Bálint F. Levente közösen dolgoznak azért, hogy minél frissebb és részletesebb információkhoz jusson a közvélemény

Fotó: Nagy Balázs

Remekül kiegészíti és mindig segíti egymást Mári Ilona, Sipos Andrásné és Bálint F. Levente, a megyei rendőr-főkapitányság három sajtósa. Mielőtt a kommunikációs területre kerültek, már jó ideje a rendőrség kötelékében dolgoztak, de teljesen más területen.

Mári Ilona 1998-ban öltötte magára először az egyenruhát, de már gyerekkora óta rendőrnek készült. Járőrként kezdte pályafutását a Szolnoki Rendőrkapitányságon, majd 2000-ben átkerült az Igazgatásrendészeti Osztályhoz, ahol segédelőadóként dolgozott. Miután 2012-ben elvégezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, hét évig osztályvezető-helyettesként tevékenykedett, ezután került a sajtószolgálathoz, ahol november óta már nem a megbízott, hanem a kinevezett sajtószóvivő posztját tölt be.

Mári Ilona (balra), Sipos Andrásné és Bálint F. Levente közösen dolgoznak azért, hogy minél frissebb és részletesebb információkhoz jusson a közvélemény
Fotó: Nagy Balázs

– Engem igazából megtalált ez a lehetőség, én pedig éltem vele. Bár nagyon szerettem azt a munkát, tizenkilenc év rendészeti terület után úgy éreztem, hogy szükségem van a váltásra – árulta el Mári Ilona.

Sipos Andrásné, vagyis Andi 1996 óta dolgozik a rendőrség kötelékében. Kezdetben a bűnmegelőzési osztály csapatát erősítette, később pedig a bűnügyi, illetve a vizsgálati osztályét. Nyomozóként Törökszentmiklóson teljesített szolgálatot, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályán pedig kiemelt ügyeket vizsgált, mint például kábítószer-kereskedelem, szexuális erőszak és életellenes bűncselekmények. Ő azért váltott huszonhárom év után, mert új kihívásokra vágyott, és a kommunikációs szakterületet is szerette volna megismerni.

Testnevelő tanárból lett rendőr, nem bánta meg

Bálint F. Levente 1997-ben lett testnevelő tanárból rendőr. Az első három éve a gépjármű-felderítőknél telt el, majd 2000-től oktatással, képzéssel és kiképzéssel foglalkozott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Tizenhét évvel később a budapesti székhelyű Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ sportszervezési alosztálynak lett a vezetője, majd később költözés miatt került a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol sajtóreferens lett.

– A munka egyes részeit élvezem, míg mások nehézséget okoznak emberileg, ettől függetlenül egy érdekes és színes szakterület – mesélte Levente.

– Nagyon jó a csapat, kiegészítem a két társamat, ők pedig engem. Ezért is megéri itt dolgozni. Ami nehézséget okozott nekem kezdetben, hogy szakmaspecifikusan és tárgyilagosan tálaljam az eseteket és jogszabályokat, de úgy, hogy az állampolgárok is megértsék. Emellett komoly szabályok vannak, amiket be kell tartani...

– Nekem viszonylag könnyebb dolgom volt, amikor erre a területre kerültem – fűzte hozzá Sipos Andrásné. – Hiszen közleményeink gerincét a bűnügyi témájú híradások teszik ki. Mint említettem, korábban vizsgálóként dolgoztam, így hozzászoktam a bűnügyi nyelvezethez.

Viszont éppen ezért okozott nehézséget a közlekedésrendészeti tárgyú, baleset-megelőzési közlemények megírása, melyeknél egy teljesen más szakmai nyelvezetet kellett használni.

– Nekem pedig éppen fordítva, a bűnügyi témájú közlemények okoztak nagyobb fejtörést – vette át a szót Mári Ilona. – Mivel én a rendészeti, Andi pedig a bűnügyi területről érkezett a sajtóhoz, nagyon jól kiegészítjük egymást, és ez különösen jól jött, amikor még csak ketten voltunk a kommunikációs területen.

– Egymást segítve kellett megtanulnunk a rendőrségi kommunikációt – tette hozzá Sipos Andrásné. – Nehéz dolgunk volt, de kiváló szakmai elődeink voltak Vojter-Szabó Zita, Kovács Ágnes és S. Tóth-Gönczöl Szabina személyében, akik kitaposták számunkra az utat, és a továbbiakban is fordulhatunk hozzájuk kérdéseinkkel. Ugyanakkor az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata is kiváló szakmai hátteret biztosít a munkánkhoz.

Élő adásban nyilatkozni a legnehezebb feladat

Mint megtudtuk, ha nyilatkozni kell a tévének vagy a rádiónak, az Mári Ilona, mint sajtószóvivő feladata, de előfordul, hogy helyettesíteni kell. Leventének ez nem okoz gondot, hiszen korábban, oktatóként előfordult, hogy több száz fős tömeg előtt kellett beszélnie egy-egy rendezvényen.

Sipos Andrásné számára sem okoz problémát egy-egy megszólalás, hiszen eredetileg tanári diplomát szerzett. Rendőrségi vizsgálóként pedig valamennyi büntetőeljárásban részt vevő személlyel hitelesen kellett tudnia kommunikálni.

Ezzel szemben Mári Ilona eleinte borzasztóan izgult, ma már viszont kevésbé. Az igazi nagy falat azonban majd az lesz, amikor élőben kell nyilatkoznia.

Megérintik őket a tragédiák, de feldolgozzák a látottakat

Előfordulhat, hogy a sajtósoknak helyszínekre is ki kell mennie, például, ha halálos baleset történik. Sipos Andrásnénak a munka ezen része komolyabb lelki terhelést nem okoz, hiszen életellenes ügyekben nyomozott, és huszonhárom év alatt sok mindent látott már.

– Minden egészséges lelkületű embert megráznak ezek a történések, így minket is, de muszáj elvonatkoztatni tőle, és munkaként kezelni. Különben mentálisan megterheli az embert, ha mindig ezen jár az agya – magyarázta Sipos Andrásné.

– Ezek mellett nem lehet csak úgy elmenni, így nyilván mindenkit megvisel, megérint – mondta Levente, aki eddig egyszer volt halálos baleset helyszínén. – Nehéz a látványt érzelmileg és lelkileg feldolgozni, de azért rémálmaim nem voltak. Huszonnégy órán keresztül intenzíven foglalkoztatott, majd utána pár napig még bennem volt az eset.

Mári Ilona korábban csak anyagi káros és könnyű sérüléssel járó baleseteket vizsgált, így neki is új volt ez a helyzet.

– Három hete dolgoztam sajtóreferensként, amikor ki kellett mennem egy Kisújszállás külterületén történt halálos közlekedési balesethez – emlékezett vissza Mári Ilona.

– Nem könnyű az ilyen helyzetekben érzelmileg elhatárolódni, és munkaként tekinteni, de mégis muszáj, akkor azonban képtelen voltam rá.

Felmerült ugyanis, hogy az elhunyt sofőr egy nagyon jó ismerősöm.

– Úgy éreztem, képtelen leszek nyilatkozni, de pár perc múlva kiderült, hogy az ismerősöm egyik kollégája az áldozat. Nem ez az eset volt azonban, ami a legjobban felkavart érzelmileg, hanem az a tragikus karambol, amely Cibakháza és Nagyrév között történt. Ketten vesztették életüket, egy apa és a tizenhat éves fia, de ezzel csak a helyszínen szembesültünk. Mivel hasonló korú gyermekem van, így kicsit mélyebben érintett…

Kreativitásra is szükség van, ötleteket is megvalósítanak

A sajtósok feladata nem csak abból áll, hogy a média munkatársait tájékoztatja, hanem kreatív tevékenységet is folytatnak, vagyis vannak saját kezdeményezéseik. Ilyen volt az a megyei rendőr-főkapitányság épületében megrendezett kiállítás is, ahol olyan tehetséges és kreatív rendőrök alkotásait mutatták be, akik szabadidejükben festenek, horgolnak, vagy fadekorációkat készítenek.

– Ennek a tárlatnak nem csak az volt a célja, hogy közelebb vigyük az emberekhez a rendőrséget, hanem hogy megmutassuk, mivel foglalkoznak szabadidejükben a kollégák – fejtette ki Sipos Andrásné. – Amikor a bűnmegelőzési osztályon dolgoztam, szükség volt a kreativitásra, hiszen mindig meg kellett újulni, és meg kellett szólítani a célcsoportot. Ezt hoztam át a kommunikációs területre, de ez igazából csapatmunka.

– A kreatív magja a csapatnak egyértelműen Andi. Mindig jó ötletei vannak, amiket átbeszélünk és továbbvisszük – vetette közbe Mári Ilona. – Gyakran dolgozunk együtt egy-egy projektben a megyei baleset-megelőzési bizottság munkatársaival, jellemzően baleset-megelőzési kisfilmeken.

Megidézték Columbót és a többi legendás rendőrt

Egyedülállónak tekinthető a csapat Ikonikus zsaruk elnevezésű kezdeményezése, amikor híres filmes rendőröket választottak ki, mint például Columbo vagy Kojak, és megpróbálták megtalálni a karakterében vagy külső jegyeiben hasonló helyi egyenruhást, hogy fotót készítsenek róla. Ez azután megjelent a rendőrség Facebook- és Instagram-oldalán, valamint a Zsaru magazinban is.

– Szerencsére a kollégák abszolút befogadóak és közreműködők – mondta Mári Ilona. – Így nem kellett senkit győzködni. Örömmel igent mondtak, és a fotózás is vidám, jó hangulatban telt.

– A kollégáknak tetszenek az ötleteink, és örülnek is nekik. Sajnos a járvány közbeszólt, de rengeteg tervünk van még, amit az idén szeretnénk megvalósítani – fűzte hozzá Sipos Andrásné, aki arról is beszélt, hogy tavaly ősszel a megyei baleset-megelőzési bizottsággal közösen készítettek egy videót az Országos Balesetmegelőzési Bizottság által meghirdetett tökfaragó belső pályázatra, mely fókuszában a láthatóság állt. A TÖK-életes című videófilmjüket az ország legjobbjának ítélték.

Kirándulnak, túráznak, motoroznak szabadidejükben

Ha épp nincsenek szolgálatban, eltérő módon kapcsolódnak ki a megyei rendőr-főkapitányság sajtósai. Sipos Andrásné nemrég kezdett el rendszeresen futni, de szeret olvasni, tévét nézni, a közéleti híradások a kedvencei. Nagy hobbija azonban az utazás, amire negatív hatással volt a járvány, de alig várja már, hogy vége legyen, hiszen számos terve van már, hová szeretne elutazni.

– Nagyon szeretünk a férjemmel, aki szintén rendőr, túrázni – válaszolta a hobbival kapcsolatos kérdésünkre Mári Ilona. – Amint az idő engedi, útra kelünk, egyelőre csak Magyarországon, de már határon túli területek is szerepelnek a terveink között. Emellett nagyon szeretem az állatokat. Van két kutyám és két macskám.

Bálint F. Levente korábban versenyszerűen sportolt, manapság azonban már kevesebbet mozog, viszont hobbija a motorozás. Emellett a költözés miatti teendők foglalják le, és mivel székely származású, a szétszórtan és távol élő családját is amikor csak teheti, meglátogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában