Galériával

2021.04.17. 15:30

Több száz önkéntes tisztította a vízpartokat Szolnokon

Több tíz tonna szemét gyűlt össze néhány óra alatt a szombaton a megyeszékhely vízpartjain. A Tisztítsuk meg a Tiszát! program civil kezdeményezésre, az NHSZ, a KÖTIVIZIG és a város segítségével valósult meg.

Molnár-Révész Erika

Tisztítsuk meg a Tiszát mozgalom keretén belül a mai napon szemétszedési akció zajlott Szolnokon a Tisza parton.

Fotó: Nagy Balázs

A Tisza belvárosi szakasza mellett, a Zagyva-partján és a Holt-Tisza környékén is szedték a szemetet az önkéntesek hétvégén, Szolnokon.

– Szeretném védeni a környezet, hogy a Föld ne pusztuljon el, és a gyermekeinknek is legyen mit enniük, inniuk – mondta szemétszedés közben az általános iskolás Kata arról, miért csatlakozott a kezdeményezéshez.

– Úgy gondoltam, hasznossá teszem magam. A nagy átlagra kevésbé jellemző a környezettudatosság, van még hova fejlődnünk – vélekedett egy másik önkéntes, Sléder Éva.

– Amikor az árvíz után elkezdett csökkenni a vízállás, futás közben észrevettem, mennyi szemét maradt hátra. Ez sem a környezetnek, sem a szakmánknak sem tesz jót, ezért indítottam el a kezdeményezést – mondta a vízi turizmussal foglalkozó ötletgazda, Szabó Nikoletta.

Valamennyi árhullám óriási szeméttel jár, ám egy bizonyos vízmennyiség felett a duzzasztót nyitva kell hagyni, így legutóbb semmi sem állta a szemét útját – hangsúlyozta Lovas Attila, a Kötivizig igazgatója.

– Volt olyan folyószelvény, ahol percenként százötven darab úszó PET-palackot számoltunk meg. A rossz hír az, hogy ennek jelenős része itt maradt a Közép-Tisza vidékén. Közvetlenül az árvíz levonulása után több tíz tonna hulladékot szedtek össze kollégáim, most pedig az önkéntesek is segítenek – tette hozzá.

A város is szívügyének tartja vízpartjainak tisztaságát.

– Évek óta rendszeresek városunkban a szemétszedő programok, most is úgy gondoltuk, csatlakoznunk kell a kezdeményezéshez. Bízom benne hogy mindenkinek érdeke és igénye az, hogy rend, tisztaság legyen a városban – mondta az eseményen Szalay Ferenc polgármester.

Az akcióhoz dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is csatlakozott.

– Mindannyian felelősek vagyunk teremtett környezetünkért. Örömmel elmondhatom, nagyon sokan csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, hiszen a megyeszékhelyen négyszázan, továbbá valamennyi Szolnok környéki településen zajlik jelenleg a tiszai árterek megtisztítása – tájékoztatott a képviselő.

Az akciót az NHSZ támogatta, a szolgáltató kesztyűt, zsákot és konténereket biztosított. Az összegyűlt több, tíz tonna szemetet hétfőn szállítják el a gyűjtőpontokról a kétpói hulladéklerakóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában