Kiss M. Jenő

2021.04.11. 11:30

Utolsó királyunkról fennmaradt emlékeket rejt a gyűjteménye

Hazánk területéről száműzve, 1922. április 1-jén hunyt el Madeira szigetén utolsó királyunk, IV. Károly.

Hartai Gergely

KODAK Digital Still Camera

Fotó: Hartai Gergely

A Habsburg–Lotaringiai-házból származó uralkodó rövid ideig, 1916 és 1918 között állt az Osztrák–Magyar Monarchia élén. A boldoggá avatott király emlékét híven őrzi a megyeszékhelyen élő Kiss M. Jenő, aki az évek során megannyi értékes Károly-relikviával gyarapította gyűjteményét.

– Otthon őrzött ritkaságaimat szívesen teszem közszemlére. Persze csak részletekben, ugyanis a kollekcióm mintegy tízezer darabot számlál – kezdte a gyűjtő.

A számos ékes tárgyi emlék közül az egyik legjelentősebb az uralkodó tiltakozó levele. Ebben arra szólítja fel az őt száműzni kívánó döntéshozókat, hogy álljanak el az intézkedéstől. Leveléből ma is remekül kiolvasható az indoklás, miszerint a magyar törvények értelmében joga van magyar területen tartózkodni.

Kiss M. Jenő otthoni gyűjteményének egyik pompás darabja egy ritka dísztál, melyen Ferenc József osztrák császár és magyar király családja körében látható. A mintegy százesztendős emléktárgyon IV. Károly alakja is feltűnik – a legfelső sorban jobbról a harmadik
Fotó: Hartai Gergely

– Ez a dokumentum az eredeti példány, melyen az uralkodó kézjegye is megtalálható. Ezenfelül őrzök egy Ferenc József családját ábrázoló nagy méretű képet, valamint egy korabeli dísztálat, melyeken szintén felfedezhető utolsó királyunk alakja. Birtokomban van továbbá egy koronázási érem, Károly gyászjelentése és a dunai hajóútjának emléket állító érem egyaránt – mutatta meg hírportálunknak évszázados ritkaságait Kiss M. Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában