Mochnács Lászlóné

2021.05.28. 06:55

Életveszélyessé vált a szolnoki ház a vihar miatt

Leestek a csempék a falról, leszakadt a plafon, megrogyott a fal. A hétvégi jégeső Mochnács Lászlóné Rákóczi úti otthonát sem kímélte. Nagy robajjal érkezett a csapadék, a legnagyobb károk a fürdőszobában keletkeztek. Erzsébet körbevezetett minket az alig több mint negyven négyzetméteres házában és udvarán.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

– A szoba felől vert először a jég, akkor gyorsan leengedtük a redőnyöket, nehogy betörje az ablakokat – mesélte Mochnács Lászlóné, miközben a Rákóczi úti otthonukba vezetett be minket.

Az alig több mint negyven négyzetméteres ház nagyszobájában ültünk le beszélgetni, ahol a padló pokrócokkal volt leterítve.

– A plafon szinte a fejemre szakadt, tiszta sár lett minden. Hoztam-vittem a két lavórt, de még most is azt várjuk, hogy kiszáradjon a szőnyeg – mutatta. Tavaly ősszel fordult elő először, hogy a nagy eső kárt tett a házukban. Akkor ugyancsak a nagyszoba plafonja repedt meg, amit önkormányzati segélyből megerősítettek.

– Hívtam egy kőművest, aki felment a padlásra, de azt mondta, életveszélyes, és nem vállalja a munkát. Végül deszkákkal, fóliával hozattuk helyre. A kúpcserepek elmozdultak, onnan ázunk, be is vezeti a vizet. Ott fent szintén látszik, hogy valami összegyűlt a fólia alatt, de nem tudjuk, hogy törmelék-e, vagy víz – tekintett fel.

Mochnács Lászlóné a konyhában félig leszakadt plafont mutatja
Fotó: Nagy Balázs

A hatvannégy esztendős szolnoki hölgy a kilencvenes években költözött a Rákóczi úti ingatlanba. Amennyire lehetőségeik engedték, folyamatosan igyekeztek rendben tartani azt, de a mostani munkálatokra az alig harmincháromezer forintnyi jövedelemből, de még párja nyugdíjából és fia fizetéséből sem telik.

– Negyven évi kereskedői munka után százalékoltak le. A párom tavalyelőtt stroke-ot kapott, a gyógyszereire egy hónapban negyven-ötvenezer forintot költünk, legalább húszfajtát szed – magyarázta helyzetüket.

A fürdőszoba faláról rengeteg csempe lehullott
Fotó: Nagy Balázs

A ház felázása még napokkal az esőzés után is szemmel látható a falakon. A helyzetet tetézi, hogy az ikerház másik felén nincs ereszcsatorna, vagy ami van, az is az ő alacsonyan fekvő udvarukba vezeti a vizet. A fürdőszoba sem a legkorszerűbb, a csőből spriccelő víz a falra megy, ami így sosem tud kiszáradni. A legnagyobb kár ott keletkezett, a falról szinte minden csempe lehullott.

– A mosdókagylót alig tartja valami, de a vécé is mozog. A falnak támasztott létra eldőlt, és nemcsak a vakolat, hanem a vályog is elporladt. Habár mikor megvásároltuk a házat, azt mondták, téglából építették hozzá a helyiséget, de csak helyenként van cserép a falazatban. Most alig tudjuk használni a fürdőszobát. Nincs kőműves, aki vállalná a munkát, vagy pedig olyan összeget kér már a kiszállásért, amit nem tudunk kifizetni – panaszolta.

Mochnács Lászlóné mutatta Rákóczi úti házuknak a falát, amely megrogyott a hatalmas esőzés következtében
Fotó: Nagy Balázs

A végén hozzátette: már az is nagy segítség volna, ha egy szakember megnézné, mit lehet tenni, esetleg el is végezné a munkát.

Alacsonyan fekszik a telkük, így korábban is pórul jártak

Tavaly ősszel a Meder utcát és környékét érintő problémák megvitatására Szalay Ferenc polgármester lakossági fórumot hívott össze. Mochnács Lászlóné akkor is elmondta, hogy bár a Rákóczi úthoz tartoznak, az ingatlanjuk a szomszédokéhoz képest meglehetősen alacsonyan fekszik, ezért visszatérő gondot jelentenek számukra a nagyobb esőzések. Akkor egyszeri segélyt kaptak támogatásul.

– A vihar idején felhívtam a katasztrófavédelmet, azt mondták kijönnek, és körbekordonozzák a házat, bennünket kimenekítenek, és néhány hétre szükséglakásban helyeznek el. De ez is csak átmeneti megoldás lenne, mert a házunkat mindenképpen rendbe kellene tenni – panaszolta.

Minden segítség elkél a családnak

A család otthonának helyreállításához bármiféle anyagi támogatás jól jönne. Ha olvasóink is segítenének, az alábbi számlaszámon tehetik meg.

Név: Mochnács Lászlóné

Bankszámlaszám: OTP 11773456–00609939

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában