Szolnok

2021.05.19. 13:30

A huszadik század fontos eseményeire fókuszál a levéltár évkönyve

Az olvasók 260 oldalon találhatnak a megye és a megyeszékhely történetével kapcsolatos tanulmányokat.

Hartai Gergely

Képünkön (balról) Szikszai Mihály Csönge Attila és Vincze János Farkas láthatóak

Fotó: Nagy Balázs

Sajtótájékoztató keretében mutatta be szerdán legújabb évkönyvét a megyei levéltár. Az immár három és fél évtizedes múlttal rendelkező tudományos kiadványban a megye és a megyeszékhely történetével kapcsolatos tanulmányokat, forrásközleményeket találhatnak az olvasók 260 oldal terjedelemben.

Csönge Attila, a megyei levéltár igazgatója az eseményen elmondta, a 20. századi események felkutatását manapság már szinte mindenki a levéltártól várja. Ez a korszak érdekli ugyanis leginkább korunk emberét, hiszen a múlt század adja szüleink és nagyszüleink történetének hátterét. Most megjelent kiadványuk éppen ezen időszak történéseit járja körül.

Elhangzott, a kötetben tanulmányok olvashatók, például a megyét érintő szovjet katonai kilakoltatásokról, Verbói Cséti Róbert főispán román megszállás alatti működéséről, valamint a második világháború szolnoki áldozatainak kutatásáról.

Képünkön (balról) Szikszai Mihály, Csönge Attila és Vincze János Farkas láthatóak
Fotó: Nagy Balázs

– Kötetünket fényképválogatás zárja, amely a Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Fotó- és Színesdia Pályázat, azaz a MONFODI Alapítványának sokszínű pályamunkáiból válogat – zárta mondandóját Csönge Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában