Szolnok

2021.05.09. 06:55

A járvány hatása idén tavasszal is megmutatkozott a véradók számában

A véradók számának alakulásán is tetten érhető a koronavírus-járvány hatása. Ám ettől az adattól nem elválasztható, hogy az adott időszakokban a vérkészítmény felhasználása is csökkent, Jász-Nagykun-Szolnok megye ellátása mindvégig biztosított volt. A számok alakulásáról Kántor Katalin, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs munkatársa tájékoztatta hírportálunkat.

P. Pusztai Nóra

A megyeszékhelyen nemrég civil véradást is szerveztek

Fotó: Nagy Balázs

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján naprakészen nyomon követhető az aktuális vérkészlet. Már november óta nem végzik el a halasztható műtéteket a kórházakban, tehermentesítve az egészségügyet, így a vérkészítményekből is kevesebb fogy. A véradók száma is ehhez igazodik, 2018. első negyedévében több mint háromezer-hatszázan nyújtották a karjukat, ez a szám 2021 ugyanezen időszakában alig haladja meg a háromezret.

A megyeszékhelyen nemrég civil véradást is szerveztek
Fotó: Nagy Balázs

– Az adatok normál képet mutatnak, az ingadozások megfelelnek az adott – rövid – időszakban elvártaknak. Látszik, hogy a 2020. év első három hónapjában már megjelenik a koronavírus-járvány hatása, ami 2021-ben ugyancsak tapasztalható – utalt az okokra Kántor Katalin, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs munkatársa.

– A számoktól nem elválasztható, hogy az adott időszakokban a vérkészítmény-felhasználás is csökkent, ezért Jász-Nagykun-Szolnok megye vérellátása a véradóknak köszönhetően mindvégig biztonságos volt – tette hozzá.

Már a járvány legelső napjaiban meghozták a kellő intézkedéseket. A kötelező kézfertőtlenítés, hőmérsékletmérés és távolságtartás mellett a Szolnoki Területi Vérellátó bejárati ajtajára is kifüggesztették azt a szabályozást, hogy ki léphet be az épületbe.

– A koronavírus-fertőzés vérrel nem terjed. A cseppfertőzés elleni védekezésként hoztuk meg az előírásokat. Minderről részletesen lehet tájékozódni a honlapunkon is – egészítette ki Kántor Katalin.

– Minden véradó minden véradása fontos, ebben nincs különbség. Aki Covid-fertőzésen esett át, és teljesen felgyó­gyult, tünetmentes, akkor a gyógyulást követően három hét múlva, azaz huszonegy nap elteltével adhat vért. A koronavírus elleni oltás sem kizáró ok. A magyarországi oltási program keretében beadott Covid–19 elleni védőoltás után láz-, tünet-, és panaszmentesség esetén jelentkezhetnek az érintettek a következő alkalomra, azonban különösen az ismétlő oltást követően, néhány napig célszerű pihenőt tartani – javasolta.

Nem befolyásolja a donor védettségét

A koronavírus-fertőzésen átesettek a vérplazmájukban lévő antitestekkel segíthetnek azoknak, akik most küzdenek a fertőzéssel.

– Minden gyógyultat arra buzdítunk, hogy jelentkezzen ellenanyag-mintavételre. Amennyiben az a speciális készítményhez, tehát a gyógyításhoz elégséges, a védettségnél magasabb szintű ellenanyagot mutat, akkor lehetséges a plazmaadás. Ez nem befolyásolja a donor védettségét – hangsúlyozta Kántor Katalin, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában