Galériákkal

2021.05.06. 18:05

A jászkun önmegváltás napját ünnepelték megyénk több településén

A Nemzeti Jászkun Emléknap alkalmából csütörtökön több településen is fejet hajtottak az ősök emléke előtt. Karcagon a koszorúzást követően megkongatták az emlékharangot, Szolnokon a megyeházán felavatták a közgyűlési elnököket ábrázoló arcképcsarnokot, míg Jászberényben átadták a redemptios emlékoszlopot.

Munkatársainktól

A szolnoki megyeházán tartott ünnepségen Hubai Imre megyei közgyűlési elnök rávilágított: ez az ünnep tartja össze leginkább a Jászkunságban élőket, hiszen ilyenkor mindig arra emlékezünk, hogy mit is tettek az elődeink.

– A megyei önkormányzat fontos feladata, hogy erősítse a lakosokban az összetartozás érzését, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen erőfeszítések árán leltek hazára a jász és kun ősők itt, az Alföld szívében – hangsúlyozta.

Hubai Imre kitért a múlt tiszteletének fontosságára, és hozzátette: a vezetőség ma is elkötelezett az ősök által képviselt értékek gazdagításában, illetve a múltunkban gyökerező történelmi örökség továbbvitelében.

– Mindez kapaszkodó a nehezebb időkben, és irányt mutat a jövő nemzedékei számára is – szögezte le.

A megyei közgyűlési elnök gondolatait Györfi Sándor is megerősítette. A Jászkun főkapitány elmondta: mindannyiunk számára fontos, hogy megőrizzük gyökereinket és éltessük hagyományainkat.

– Biztatok mindenkit, hogy legyen büszke a történelmére, és ezt adja tovább az utódainak is – emelte ki beszédében.

Felavatták a megyeházi arcképcsarnokot

A megyeházi megemlékezés keretében avatták fel azt az arcképcsarnokot, mely a rendszerváltás óta működő Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökeit jeleníti meg. A megnyitón elhangzott: mind a nyolcan azért dolgoztak, hogy a megye dinamikusan fejlődhessen.

– Emlékeztessen ez a képcsarnok mindenkit, hogy a megye vezetősége ma is arra törekszik, hogy megőrizze az egységet és az emlékeket – mondta a szalagátvágás előtt Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke.

Koszorúkat helyeztek el az emlékharangnál

Karcagon a Nagykun Millenniumi Emlékparkban, a Jászkun Redemptio Emlékharangjánál Györfi Sándor jászkun főkapitány, Szepesi Tibor polgármester, Gyurcsek János és Sári Kovács Szilvia alpolgármesterek, valamint Rózsa Sándor jegyző helyeztek el koszorút. F. Kovács Sándor térségi országgyűlési képviselő, a Kunszövetség elnöke pedig felelevenítette a jászkun önmegváltást, vagyis 1745. május 6-át, amikor Mária Terézia Bécsben aláírta a jászok és kunok kiváltságainak visszaadását engedélyező okiratot.

Emlékoszlopot állítottak a jászkun ősöknek

Jászberényben a Tulipános híd előtti téren állították fel Dávid Sándor emeritus jászkapitány, fafaragó népi iparművész alkotását, a jászok és kunok közös gyökereit szimbolizáló emlékoszlopot.

– Új történelmi emlékhely jött létre a városközpontban, a főtemplom közelében, ahol 276 évvel ezelőtt kihirdették a redemptiot. Az emlékoszlop emeli a környezet esztétikai értékét, és lehetőséget kínál múltunk megismerésére – vélekedett Bolla János emeritus jászkapitány, a városvédő és -szépítő egyesület elnöke.

Dávid Sándor fafaragó népi iparművész ismertette az általa készített és adományozott emlékoszlop szimbolikus mondanivalóját, mely kifejezi többek között a jász és kun nemzet lovas hagyományait, a szabadságot, az örökkévalóságot, a redemptus ősök önmegváltását, illetve a kereszténység megtartó erejét.

Budai Lóránt polgármester nemcsak az önkormányzat, hanem a város minden lakója nevében köszönetét fejezte ki, és méltatta a monumentális alkotást, amely az összetartozást is szimbolizálja. Az ünnepségen tiszteletét tette Pócs János térségi országgyűlési képviselő is, aki elhelyezte a megemlékezés koszorúit az emlékoszlopnál. Ezt követően az ünnepségen jelenlévők a Jász Emlékművet is megkoszorúzták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában