Jászkunság

2021.05.29. 14:30

A legtöbb napszemüveg megfelel az előírásoknak

Régen egyszerű divatcikként tartották számon a fényvédő szemüvegeket, mostanra azonban a szem egészségének a megőrzésére a cél.

Munkatársunktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha nyár, akkor annak manapság már szinte elengedhetetlen kelléke a napszemüveg. Míg régebben inkább egyszerű divatcikként tartották számon a fényvédő szemüvegeket, addig mostanra sokkal inkább a szem egészségének a megőrzésére helyeződik a hangsúly.

A napszemüvegek szemvédő eszköznek minősülnek, így szigorú előírások vonatkoznak rájuk. Fény- és UV-áteresztésüket minden évben laboratóriumban vizsgálja a fogyasztóvédelem. Mindez az idei ellenőrzési programban is szerepel.

A tavalyi vizsgálat tapasztalatai kedvezőnek mondhatók. Akkor az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma tíz felnőtt és tíz gyermeknapszemüveget vett górcső alá.

Mindegyik termék UV-szűrése megfelelt, két terméken azonban a feltüntetett tájékoztatás eltért a mérés eredményétől, egy szemüveg keretéről pedig kiderült, hogy sérülést okozhat, jóllehet, azt az előírások szerint úgy kell kialakítani, hogy olyan érdesség, éles szélek kiálló részek, amelyek túlzott irritációt eredményezhetnek, ne legyenek rajta.

A napszemüvegeket a gyártók 0-tól 4-ig öt kategóriába sorolják be aszerint, hogy gyenge vagy erős napsugárzás elleni védelemre ajánlják azokat, és ezt a napszemüvegen vagy a címkén kell feltüntetni.

– Az évről évre megismételt fogyasztóvédelmi ellenőrzések eredménye, hogy ma már mind az olcsóbb, mind a drágább árkategóriába tartozó napszemüvegek is megfelelnek az UV-szűrésre vonatkozó előírásnak – hangsúlyozta a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában