az internet világnapja

2021.05.18. 07:00

A világ első internetes üzenete a „LO” volt

Mára szinte teljesen behálózza életünket az internet, de ez nem mindig volt így. Kedden van az internet világnapja, ennek alkalmából megnéztük, hogy hol találták fel és mik voltak a legfontosabb mérföldkövei az elterjedését és a fejlődését tekintve.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mi az az internet?

Röviden és tömören egy olyan hálózat, ami összekapcsolja a számítógépeket. Maga a kifejezés, hogy „internet” az „internetwork” kifejezésből ered, amit magyarra úgy tudnánk fordítani, hogy „hálózatok hálózata”. A gépek az internetprotokollon (röviden IP) keresztül kommunikálnak.

Az internet segítségével működtetik a világhálót is, amit mostanra nap mint nap használunk munkára, szórakozásra és tanulásra is.

Egy esetleges atomtámadástól való félelem is közrejátszott a megszületésében

Egészen a ’60-as évekig kell visszamenünk azért, hogy megkeressük az internet kialakulásának a gyökrét. Amerikában, a hidegháború alatt nagy volt a félelem, hogy bekövetkezik egy nukleáris háború. Egy katonai projekt keretében a tudósok egy olyan megoldást kerestek, aminek segítségével egy atomtámadás után is fent tudják tartani a kommunikációt, ehhez pedig egy nagyon stabil számítógép-hálózatra volt szükség.

Érdekesre sikeredett az első üzenet

A kutatásoknak hála 1969-ben meg is született az internet elődje, az ARPANET. A Kaliforniai Egyetem mérnökeinek sikerült először üzenetet küldenie a Stanford-ra október 29-én, 10 óra 30 perckor.

És hogy mi volt a világ első üzenete a kibertérben? „LO”.

Persze nem ez lett volna eredetileg az első szó, hanem az angol „Login” kifejezés, ami magyarul „bejelentkezést” jelent, csak a rendszer az első két karakter elküldése után összeomlott.

A tudósok felismerték a hatalmas áttörés, ezért hamarosan az ARPANET segítségével összekötötték az USA számítógépeit. Kialakították az első hálózatot.

Magyarországra egyébként csak jóval később, 1978-ban volt elérhető az ARPANET.

Megjelent az e-mail

Mindössze három évet kellett várni, hogy megírják az első e-mail programot, aminek köszönhetően rohamosan kezdet terjedni az internet, ugyanis az amerikai cégek is felfedezték az új technológiában rejlő lehetőségeket.

Így lett a számítástechnikai projektből kommunikációs projekt.

Az első államfő, aki először küldhetett e-mailt maga Erzsébet királynő volt.

Később, a ’70-es és a ’80-as években folyamatosan fejlesztették a hálózatot, 1983-ban hadászati szegmenst választottak le az APANET-ből MILNET néven, a nyolcvanas évek közepén pedig kiépítették az NSFNET-et, amit összekapcsoltak az APANET-tel, ezzel bővítve a hálózatot.

Az ARPANET végül 1989-ben az szűnt meg, mivel sokkal fejlettebb hálózatok alakultak ki.

Mára több hálózat is létezik az NSFNET mellett, mint például a WWW, és az FTP.

A rendszerváltás után csatlakozhattunk az internethez

1990-ben Magyarország csatlakozott az European Academic Research Network-be, aminek köszönhetően 1990-ben kapcsolatot sikerült kiépíteni a linzi egyetem és a SZTAKI között, aminek köszönhetően a magyar tudósok hozzáférhettek az EARN/BITNET nemzetközi kutatói hálózathoz, 1991-ben pedig az IP-re is ezen a kapcsolaton keresztül tudtak felcsatlakozni.

Megszületett a Magyarország domain címe, a „.hu”, és ’91-től bejegyezték az első magyar domaint, a sztaki.hu-t, 1996-ra pedig több mint 500 domain név működött Magyarországon.

A kétezres években jelentősen megnőtt a lakossági internet-felhasználók száma. Az első felében internetkávézókban csatlakoztak a világhálóra a felhasználók, de 2007-ben – a hálózat kiépítésének, a technológia fejlődésének és a megfizethető internet-csomagoknak köszönhetően – a magyar háztartások közel 40%-ban volt már internet.

A következő nagy mérföldköve az internet fejlődésének az a mobilnet és a Wi-Fi hálózat elterjedése volt, amiknek köszönhetően mára a zsebünkben tudhatjuk az emberiség szinte végtelen tudástárát havonta egy pizza áráért. Nem kis teljesítmény ez, ahhoz képest, hogy fél évszázaddal ezelőtt csupán egy szó első két betűjét sikerült továbbítani.

Forrás:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában