Fabrikett

2021.05.10. 13:55

A zöldhulladékot hasznosítja újra a tiszapüspöki önkormányzat

Lakossági fanyesedékből és az ártereken burjánzó, veszélyes, inváziós fajnak számító gyalogakácból készítenek brikettet Tiszapüspökiben, egyelőre a helyiek számára, szociális célból. Az önkormányzatnak azonban további tervei vannak az üzemmel kapcsolatban, piaci alapon működtetnék egy pályázat segítségével. A terveket már benyújtották, ám a pályázatot időközben felfüggesztették.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

– Ez az első gép, vagyis az ágdaráló. Tizenöt centiméter hosszúságra vágja szét a gallyakat, a középső tovább aprítja, ez az utolsó gép préseli briketté. Közben egy egyszerű kis eszközzel megmérjük a víztartalmát. Ha nyolc-tizenkét százalék között van, akkor mindenféle kötőanyag nélkül előállítja ezeket a pogácsákat – mutatta be a folyamatot az önkormányzat fűrészüzemében Nagy Vince gépkezelő.

A háromrészes szerkezetet a Belügyminisztérium támogatásából, a közmunkaprogram keretében vásárolta az önkormányzat.

A gyártáshoz szükséges alapanyagok egy része, például a kerti munkákból származó ágak, gallyak a lakosságtól származnak. És bár a veszélyhelyzet ideje alatt nem kell alkalmazni az avar- és zöldhulladék égetésének teljes tilalmáról szóló országos rendeletet, ez csak idő kérdése. Vagyis Püspöki lakosságának jóval kevesebb gondot okoz majd a zöldhulladék elhelyezése.

Az alapanyag másik részéhez is ingyen jut hozzá az önkormányzat, a Kötivízig engedélyezte, hogy elszállítsák a Tisza-parton burjánzó, agresszívan terjeszkedő gyalogakácot. Egy traktornyi ágból körülbelül fél köbméternyi faapríték keletkezik, az elkészült brikettet első körben a rászorulók között osztanák szét, és a helyi piacon értékesítik majd.

Varga Nándor (balra) és Nagy Vince közfoglalkoztatottak mutatják a zöldhulladékból készített brikettet, melynek fűtőértéke a gyalogakác-tartalma miatt igen magas
Fotó: Mészáros János

– Itt, Tiszapüspökiben – ahol háromszázhúsz ember kap szociális rászorultság miatt tűzifát, és még legalább háromszáz ember örülne neki, ha azt a tizenkét mázsát megkapná – elmondható, hogy szükség van erre a fűtőanyagra – mondta Bander József, a település polgármestere.

A Tiszapüspökiben készült brikett fűtőértéke igen magas, vetekszik a barnaszénével, hiszen a gyalogakácot egykor energiaerdő céljából telepítették Magyarországra.

Továbbgondolták a lehetőségeket, piaci alapon működtetnék az üzemet

Bár jelenleg szociális céllal gyártják, valamint a helyi piacon értékesítik a fűrészüzemben gyártott brikettet, az önkormányzat továbbgondolta a lehetőségeket. A település ugyanis szerepelt a kormány legutóbbi, a kistelepülések felzárkóztatását célzó gazdaságélénkítési programjának ötven települése között. Püspöki mintegy kétszázmillió forintos keretösszegben pályázott arra, hogy fűrészüzemét piaci alapon tudja továbbműködtetni. A tendert azonban ideiglenesen felfüggesztették.

– Nem adjuk fel! Legalább odáig szeretnénk eljutni, hogy két-három millió forint támogatást szerezzünk ahhoz, hogy szakemberek által végzett tanulmányok segítségével készüljön precíz számításokon alapuló terv. Ehhez viszont az kell, hogy a pályázat ismét megnyíljon. Az előzetes tervek szerint hat ember számára biztosíthatna ez az üzem rendes fizetést, a jelenlegi közmunkásbér háromszorosát. Mivel az alapanyag ingyen van, és a felvevőpiacot is megtaláltuk a brikettnek, becsléseink szerint a gyártás évente ötmillió forintos bevételt hozna a településnek – hangsúlyozta Bander József polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában