országos kezdeményezés

2021.05.15. 13:30

Az önkéntesség jegyében szerveznek programokat Szolnokon is

Tizenegy civil szervezet indítványozta, hogy 2021 legyen az Önkéntesség Magyarországi Éve. A kezdeményezéshez további civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozások is csatlakoztak, de bárki bekapcsolódhat, aki szervezetével egy olyan akciót szervez, amibe sokakat akár egész települését vagy az országot kívánja bevonni, de az is, aki csak egyetlen óra önkéntes tevékenységet szeretne végezni. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkéntes Központ és az Önkéntes Kerekasztal vezetője fontosnak érezte, hogy megyei programsorozattal hozzájáruljanak a kezdeményezés sikeréhez.

Kovács Berta

Forrás: Beküldött fotó

Az Önkéntes Kerekasztal a legnagyobb civil tagságot tömörítő kerekasztal Szolnok városban – emelte ki Pappné Szabó Anita, a Kerekasztal vezetője.

– Tagjainkkal úgy gondoltuk, hogy nem hagyhatjuk ki ezt a lehetőséget, egyrészt azért mert így a tagságnak is folyamatos csatlakozási lehetőséget biztosítunk a programokhoz, másrészt azért, mert minden szervezetünknél vannak önkéntesek, és minden szervezetünk önkéntes fogadószervezet is egyben. Éves programjainkat az országos témahetek köré csoportosítottuk. Ennek megfelelően áprilisban a fenntartható fejlődés témaköréhez kapcsolódóan több akcióval is vártuk az érdeklődőket.

Három szolnoki tanodában rajzpályázatot írtak ki, melyre jelentős számú alkotás érkezett, a legjobb munkákat díjazták is. Amint a járványhelyzet engedi, a pályaművekből kiállítást szerveznek. Fontos a környezetünk szépítése, ennek jegyében Szolnokon a Széchenyi és a Szandaszőlősi Tanodában, valamint a megyei Önkéntes Központban virágot ültettek, melyre az önkénteseket, a lakosságot is invitálták. Továbbá kisfilmet készítettek Szolnok egyetlen zöld boltjáról.

– Fontosnak tartottuk, hogy megyei Önkéntes Központként részt vegyünk az országos programban.

– Még most is szükséges az önkéntesség népszerűsítése, az önkéntesek bevonása különféle programokba, főleg a járványhelyzetben kialakult bezárkózás utáni időszakban

– hangsúlyozta Bukovinszky Smányi Hella a megyei Önkéntes Központ képviseletében.

A Szandaszőlősi Tanoda diákjai virágot ültettek
Fotó: Beküldött fotó

– Az áprilisi témahéthez kötődően „Fenntartható civilek” címmel végeztünk kutatást a civil szervezetek körében. azt vizsgáltuk, hogyan jelenik ez meg az egyesületekben, alapítványokban a környezettudatosság, Nagyon sok válasz érkezett, és azt láttuk, hogy a megye szervezetei nagyon is környezettudatosak, ezt a szemléletet a gyakorlatban is alkalmazzák.

Júniusban újabb programokat terveznek az önkéntesség jegyében, már folynak az előkészületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában